Hagyományos különleges termék lett az unióban az ibăneşti-i telemea

Megkapta a hagyományos különleges termék elismerést az Európai Unióban az ibăneşti-i telemea - erről a mezőgazdasági biztos, Phil Hogan tájékoztatta Achim Irimescu mezőgazdasági tárcavezetőt. Hogy a bejegyzéssel milyen előnyökre tesz szert a termék, itt olvashatja.

A telemea bejegyzését Görögország próbálta megakadályozni, arra hivatkozva, hogy a telemea szó valójában görög eredetű és a telemes szóból ered.

Achim Irimescu tárcavezető hónapokkal ezelőtt, a beiktatásán jelezte, hogy több terméket, a kürtőskalácsot, a szebeni szalámit és az ibănești-i telemeát is szeretné védelem alá helyeztetni az unióban. A szebeni szaláminak február második felében, a telemeának pedig most sikerült oltalmat szerezni.

A kürtöskalács bejegyeztetése vitákat szült, a székelyföldi elöljárók ellenérzésüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy hagyományos román(iai) termékként kapjon oltalmat az édesség. A magyar mezőgazdasági minisztérium közben jelezte, hagyományos különleges termékké kívánják nyilváníttatni az Európai Unióban a kürtőst.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?