Takarékossági okokból részben tömbösített online oktatásra térnek át decemberben a Sapientián

Az energiaárak kiszámíthatatlan változása miatt, vagyis gazdasági okokra hivatkozva a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem vezetősége úgy döntött, hogy bizonyos esetekben áttérnek az online oktatásra.

Indoklásukban megjegyzik, Romániában a tanügyi törvény lehetővé teszi, hogy a nappali alapképzés elméleti óráinak 60 százalékát, míg a gyakorlati képzés óráinak 30 százalékát online tartsák az egyetemi hallgatóknak. Mesterképzésen ez az arány 65, illetve 35 százalék.

Ezt a lehetőséget használja ki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, amelynek vezetősége úgy döntött, hogy rövid ideig online oktatás lesz az egyetemen, ez viszont kimondottan csak az elméleti órákat érinti. A gyakorlati órák teljes egészében fizikai jelenléttel zajlanak. Az online oktatás várhatóan decemberi bevezetését az intézmény elöljárói gazdasági okokkal magyarázzák.

A tömbösített online oktatásra való átállást pedig azzal indokolták, hogy elképzelhetetlen, hogy online oktatás után, amely például reggel 8 és 10 óra között zajlik, az egyetemi hallgató fizikai jelenléttel részt tudjon venni 10-től az egyetemen tartott gyakorlati órákon, fejtette ki dr. Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem rektora.

Fotó: Sapientia EMTE

„A 69-es számú/2022-es évi sürgősségi kormányrendelet módosította az érvényben levő 2011-es évi tanügyi törvényt, mégpedig olyan értelemben, hogy ami korábban tilos volt – azaz, hogy a nappali tagozatos hallgatók bizonyos online tevékenységeken vehessenek részt –, kivitelezhetővé vált. A rendelet azt is tartalmazta, hogy a kezdődő egyetemi tanévig az országos minőségbiztosítási bizottság, azaz az ARACIS dolgozza ki azokat a szakmai kritériumokat, elveket, amelyek ennek a lehetőségnek az alkalmazását lehetővé teszik. Ez meg is történt, és augusztustól már érvényesek is” – fejtette ki a rektor.

Hozzátette, európai viszonylatban Románia az első olyan ország, amely e mellett döntött. Az online oktatás engedélyezésének hátterében az eddigi pozitív tapasztalatok álltak, és a romániai egyetemekkel való konzultáció előzte meg. „Az egyetem mostani döntése ellenére is a minőségi, jelenléti oktatás a mérvadó, de ott, ahol ténylegesen megvalósítható az online oktatás, és ami nem érint oktatásminőségi kérdést, alkalmazni fogjuk a lehetőséget. Azt is hozzá kell tenni, hogy a döntés másik oka a gazdaságosság fokozása volt, hiszen ahol és amikor lehet, csökkenteni kell a költségeket is”– részletezte dr. Tonk Márton az egyetem rektora.

Mint fogalmazott, az egyetem jelenlegi elméleti oktatásában az órák mindössze 10 százalékában indokolt az online oktatás, ezeket minőségvesztés nélkül lehet végezni. Az online órák tömbösítése miatt a hallgatók két hét és két napig vesznek részt ilyen típusú órákon decemberben. A tanév szerkezete ugyanakkor változatlan marad – összegezte a rektor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?