Bezárt két hétre az ország egyik legnagyobb vegyi üzeme a növekvő energiaárak miatt

Bezárt két hétre a borzeşti Chimcomplex, Románia egyik legnagyobb vegyi üzeme csütörtökön, az áram és a földgáz drágulása miatt – közölte a társaság a bukaresti tőzsde honlapján.

A társaság az első negyedévben 33,5 millió eurós nettó profitot könyvelt el, negyven százalékkal alacsonyabbat, mint egy évvel korábban. A nyereség annak ellenére csökkent, hogy a társaság üzleti forgalma mintegy 11 százalékkal nőtt, és az első negyedévben elérte a 247 millió eurót.Fotó: Chimcomplex S.A. Borzesti/Facebook

A társaság nehezményezi, hogy európai és világpiaci versenytársai sokkal kedvezőbb feltételekkel jutnak energiához, és az olcsóbban előállított termékek elárasztják Románia és a környező országok piacait, ezzel tovább rontják Románia külkereskedelmi mérlegét. Éppen ezért a Chimcomplex az állam közbelépését sürgette, mielőtt létszámleépítésre kényszerülne.

A Chimcomplex azt is közölte, hogy a még rendelkezésére álló pénzügyi forrásokat az energetikai függetlenedésre kívánja fordítani.

A honlapján közölt adatok szerint a Chimcomplex Románia legnagyobb, hazai magántőkével működő exportőre. Az első negyedévben termékei több mint 90 százalékát az Európai Unióban értékesítette.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?