banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Jelentősen megterhelik az iskolafenntartási számlák a helyi költségvetéseket Maros megyében

A gáz- és villanyárak emelkedése minden önkormányzatot nehéz helyzetbe hozott, amelyeknek egyéb kiadásaikat is csökkenteniük kellett, hogy tartani tudják az év elején elfogadott költségvetési számokat.

Marosvásárhelyen jelentősen nőttek az iskolák fenntartási számlái, jelenleg ugyan fedezni tudják ezeket a költségeket, ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy miként tudják majd ezeket a kiadásokat fedezni télen.

„Csaknem négyszeresére nőttek az iskolák fenntartási számlái 2020 decembere óta. Addig, amíg az említett időszakban körülbelül 850 ezer lejt kellett kifizetni a költségek fedezésére a megyeszékhely iskolai hálózatában, 2021 decemberére a számlák összértéke elérte a három és fél millió lejt. Az idei év végére további jelentős növekedés várható” – jelentette ki a sajtónak Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere.Tanterem a marosvásárhelyi Bolyai-iskolában | Illusztráció: Kiss Gábor

Segesváron a helyi képviselőtestület nagyobb összegeket irányzott elő az iskolák fenntartására, de még így sem lesz elég az anyagi fedezet a számlák kiegyenlítésére. „Igyekszünk felkészülni a hideg évszakra, próbáltuk úgy összeállítani a helyi költségvetést, hogy ne legyenek problémáink a számlák kifizetésénél, biztosítsuk az oktatási intézmények megfelelő fűtését télen. A számlák növekedése zavart és kiszámíthatatlanságot okozott. A város ugyanakkor több olyan projektet is benyújtott az Országos Helyreállítási és Reziliencia-programba, amely az oktatási intézmények hőenergia-ellátásának javítását, fejlesztését irányozza elő, amelyeknek köszönhetően reméljük, hogy a költségeket mérsékelni lehet majd. Emellett arra kértem az iskolák, óvodák igazgatóit, hogy próbáljanak spórolni a fogyasztással, eddig ez nem volt jellemző egyetlen ilyen intézményben sem” – részletezte Iulian Sârbu polgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Problémák vannak Dicsőszentmártonban is, ahol a városháza konkrét megoldásokat vár a kormánytól – tájékoztatott Sorin Meghesan, a város polgármestere. „Reméljük, hogy a megoldás a kormány részéről fog jönni. Szükség lenne egy átgondolt intézkedéscsomagra, amelyek megoldást nyújtanának a közeledő hideg időszakra. Ellenkező esetben minden oktatási intézményünk energetikai ellátása válságba kerülhet. Véleményem szerint, ha nem változik semmi, nem fogjuk tudni kifizetni a számlákat időben” – összegzett az elöljáró.

A polgármesterek jelenleg az év végi költségvetés-kiigazításban reménykednek, amikor pénzt különítenek el a helyi büdzsék egyensúlyának helyreállítására.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?