Újabb BBTE karok kezdenek online rendszerben, a Sapientia kitart a jelenléti oktatás mellett

A kollégium, a menza és a könyvtár igénybe vétele a Sapientián is feltételekhez kötött.

Szerdán még a hibrid oktatás mellett tette le a voksot a Babeș-Bolyai Tudományegyetem három kara, csütörtökön azonban meggondolták magukat. Soós Anna rektorhelyettes tájékoztatása szerint a Szociológia és Szociálismunkás – képző -, a Politika -, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi -, valamint az Üzletkötő Kar úgy döntött, inkább teljes online oktatással kezdik az előttük álló egyetemi évet. Ezzel ötre nőtt az online rendszerben oktató karok száma a legnagyobb erdélyi felsőoktatási intézményben, mivel korábban a Közgazdaság és Gazdálkodástudományi -, illetve az Európai Tanulmányok kar hozott hasonló döntést.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szeptember 13-án megkezdődött a tanév, teljes körű jelenléti oktatással. Tonk Márton rektor elmondása szerint a tanórákhoz való hozzáférést nem korlátozza az intézmény, azonban a kiegészítő szolgáltatásokat – kollégium, könyvtár, menza - igen. Az ezekhez való hozzáférés szabályrendszere nem egységes, mivel az egyetem négy városban működik, ezekben pedig eltérő a járványhelyzet.

A Sapientia oktatóinak az átoltottsága kifejezetten jó, meghaladja a 80 százalékot, míg a hallgatóké kielégítő, 50 százalék körüli. Ez utóbbi lényeges eltéréseket mutat települési bontásban: Kolozsváron sokkal magasabb, Csíkszeredában pedig alacsonyabb.

Az intézmény vezetősége két okból döntött a jelenléti oktatás mellett. Egyrészt nagyon vitatható, hogy a hatályos jogszabályok lehetővé teszik-e, hogy békeidőben, márpedig a készenléti helyzet annak minősül, a nappali képzést ne nappali formában, hanem távoktatásként szervezzék meg. Még fontosabb érv, hogy a jelenléti oktatás magasabb minőségi szintet képvisel, mint az online, mondja a rektor.

(Nyitókép: Kis Gábor)

Kapcsolódók

Kimaradt?