A második félévben is az online dominál az erdélyi magyar felsőfokú oktatásban

A járványügyi adatok kedvező alakulása esetén év közben át lehet majd térni a hibrid, illetve a jelenléti oktatásra.

A nagy hallgatói létszámú karok online oktatással kezdik a második félévet, döntötte el hétfőn a Babeș-Bolyai Tudományegyetem igazgatótanácsa a kari tanácsok javaslatai alapján. A döntés oka, hogy ezek nem tudják megszervezni a jelenléti oktatást a távolságtartási szabályok betartásával.

Soós Anna rektorhelyettes tájékoztatása szerint hibrid oktatás zajlik majd fizika, kémia és vegyészmérnöki, biológia és geológia, környezettudományi és környezetmérnöki, testnevelés és sport, színház és film, ortodox teológia, görög katolikus teológia és római katolikus teológia karokon. A református tanárképző és zeneművészeti karon belül csak a zeneszakon lesz hibrid oktatás, míg a pszichológia és neveléstudományok karon a kihelyezett pedagógia tagozatokon.

A fertőzési ráta kedvező alakulása esetén kari tanácsi határozattal bármikor változtatni lehet, átállni jelenléti oktatásra.Fotó: Kiss Gábor

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szintén a virtuális térben marad a második félévben is a képzés súlypontja. „Jelenléti oktatás kizárólag azokon a szakokon folyik majd, ahol az online képzés gyakorlatilag kivitelezhetetlen, mint például néptáncon” – nyilatkozta a Maszolnak Tonk Márton rektor. A mérnöki szakokon a laborgyakorlatok szintén jelenléti rendszerben zajlanak majd.

Bár Hargita megye az ország legkevésbé fertőzött vidékei közé tartozik, Csíkszeredában is az online oktatás marad egyelőre a domináns, elővigyázatossági megfontolásból. A félév közben ez változhat, egy ilyen irányú döntés meghozatalánál a munkatársi állomány beoltottsági szintje lényeges szempont lesz, hangsúlyozza Tonk Márton.

Az egyetem vezetősége azért is döntött az online oktatás folytatása mellett, mert a jelenléti képzés nehéz helyzetbe hozná a hallgatókat, akik felmondták az albérletüket, főként, hogy a kollégiumok sem tudnak teljes kapacitással működni.

(Nyitókép: Facebook)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?