Sok gyerek számára a biztos lemaradást jelenti az online oktatás – Bükkhavason jártunk (VIDEÓ)

„Élesben” győződtünk meg róla, hogy az online oktatásra való áttérés megfosztja a gyerekek egy részét a tanuláshoz való jogától. Matematika és anyanyelvi órán vettünk részt a Hargita megyei Bükkhavasi Általános Iskola második osztályában.

A Gyimesekben lévő kis tanintézményben tartott online oktatáson az osztálynak csak a 60 százaléka tudott jelen lenni. Volt olyan diák, aki csak megszakításokkal, mert az anyukáját kereste valaki azon a telefonon, ami az órán való részvételét biztosította. De ők még így is többet tanultak, mint akihez papíron viszi ki minden nap a leckét a tanító bácsi.

Hidegségben, a Hargita megyei Gyimesközéplokon például a diákok kétharmada nem tudja használni a tanügyminisztérium által kiküldött táblagépeket, mert azok olyan mobilhálózatra vannak csatlakoztatva, ami a településen nem érhető el. Az is gondot jelent, hogy sok szülő nem is igényli az eszközt attól való félelmében, hogy ha meghibásodik, ki kell fizetnie a 600 lejes ellenértékét.

Akiknek van internetük, gyakran szüleik okostelefonját használják az online órán való részvételhez, mások – ahol több testvér van – közösen használnak egy eszközt. Szülők, gyerekek, pedagógusok egyöntetűen állítják: a tanulók nagy része le fog maradni a tananyaggal, és sok olyan diák is van, aki ezt a lemaradást képtelen lesz később behozni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?