Megnyitották a csíkszeredai vasúti felüljárót, a Ligat hidat

Ünnepélyes keretek között nyitották meg pénteken a csíkszeredai vasúti felüljárót. A felszólalók az építménynek a székely város életében betöltött fontosságára, gazdasági jelentőségére világítottak rá, kiemelve a hidak közösségeket összetartó, összekötő erejét. A jeles esemény keretében keresztelőre is sor került. A híd – amely az utóbbi idők legnagyobb költségű csíkszeredai beruházása volt – a Ligat nevet kapta.

A csíkszeredai városháza nevében Ferenczi Krisztina köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőket, majd felkérte Korodi Attila polgármestert, hogy ossza meg gondolatait a jeles esemény kapcsán. A városvezető a többi között rámutatott, hogy a gáncsoskodások mellett rengetegen támogatták a város életében történelminek nevezhető projekt sikeres megvalósulását.

A szerző felvételei

„Örömmel jelenthetjük, hogy 50 év után egy újabb technikai bravúrral egy olyan infrastruktúrát tudunk a város rendelkezésére bocsátani, ami nemcsak mérnökileg nagy teljesítmény, hanem összeköti a múltat a jelennel és főleg a jövőt a mával. Ez a híd száz évre épült. Egy olyan mérnöki alkotás, amelyre nagyon sok szakember tette oda legjobb tudását. Jó csapattal, jó szakemberekkel, rengeteg jó szándékú csíkszeredaival együtt tudtunk dolgozni. Köszönet jár mindenkinek, aki hozzájárult a híd felújításához, a városháza munkaközösségének, az érdekképviseletünknek, a kivitelező nagytudású mérnökeinek, alkalmazottainak, helyi vállalkozóknak és nem utolsósorban a városlakóknak, akik türelemmel kísérték végig a munkálatokat” – fogalmazott az elöljáró. Hozzáfűzte: a híd összeköti a gazdasági övezetet – az egykori falusias jellegű, majd iparosított Ligat nevezetű városrészt – a megyeszékhely központjával. Ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy a híd, amely összeköt, a Ligat nevet viselje ezután.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke köszönetet mondott a csíkszeredaiaknak a türelmükért, Korodi Attilának és csapatának, a város előző polgármestereinek, hogy kitartó munkájuk révén megvalósulhatott a felüljáró újjáépítése. „A mi közösségünk soha nem adja fel. A célt, amit eltervezünk, mindig követjük. Ismerjük a célt, amihez megkeressük az eszközt. Ilyen eszköz a szövetség, amit használni kell a célok eléréséhez. Úgy lehetünk eredményesek, ha képesek vagyunk tervezni, kivitelezni. Az ember hidakat épít, ami összeköt városrészeket, embereket, családokat. Ez a mi munkánk, hogy hidakat teremtsünk, építsünk. Nekünk a mi közösségünk az elsőszámú prioritás” – hangsúlyozta a szövetségi elnök. Nyomatékosította: a szövetség mint eszköz a közösség mellett marad és szolgálja azt, hogy a jövőbeli célok is megvalósuljanak, hogy a magyar emberek életét könnyebbé tegye.

Az alpolgármester, Bors Béla mérhetetlen örömét és ugyancsak köszönetét fejezte ki a vasúti felüljáró – a Ligat híd – újjáépítése kapcsán. Beszédében érdekesnek számító technikai adatokat ismertetett a híd felújításának folyamata kapcsán, például hogy 650 tonna betonvasat használt fel a kivitelező, 80 darab betongerendát építettek a hídba, ami összességében 2000 tonnát nyom, vagy hogy 336 darab hangszigetelő pannó van felszerelve.

Richard Steinecher, a Strabag Kft. technikai vezetője rövid felszólalásában ugyancsak köszönetét fejezte ki az illetékeseknek a sikeres projekt megvalósulása kapcsán.

A beszédeket követően a történelmi egyházak részéről következett a híd megáldása, majd az elöljárók által a szalag ünnepélyes eltávolítása, ami után a forgalom is megindulhatott a felüljárón.

A eseményen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Becze István, megyei önkormányzati képviselő, Petres Sándor prefektus, Tánczos Barna szenátor, Hajdu Gábor képviselő, a városi önkormányzat képviselőtestülete, valamint számos intézmény és cégvezető. Korodi Attila oklevéllel is megköszönte nagyon sok személynek a segítséget, amivel hozzájárultak a projekt megvalósulásához.

Az ünnepi hangulatot emelte a Csikszentsimoni Ifjúsági Koncert Fúvószenekar és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadása.

A Ligat híd felújítása közel 60 millió lejbe került, ebből 15,74 millió lej az Európai Unió és a kormány társfinanszírozását képezi, a fennmaradó összeget pedig Csíkszereda a saját költségvetéséből, a csíkszeredai adófizetők pénzéből teremtette elő. A híd felújításának tervezője a bukaresti Bridge Consulting Kft. volt, kivitelezője a Strabag Kft. és annak több helyi alvállalkozója. A híd hossza 498,45 méter, szélessége pedig 14,20 m. Az úttest mindkét oldalán – védőkorlát mögött – kerékpáros és gyalogos sáv található, és a hidat mindkét szélén hangszigetelő falak zárják le.

„Vigyázzunk rá, használjuk a rendeltetésének megfelelően, mert nemcsak nekünk, hanem a következő évtizedek, tehát gyermekeink, unokáink számára újult meg!” – hangzott el a jeles eseményen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?