Közös főhajtással zárult a szatmári Petőfi-év

Szatmárnémetiben az István-téren elhelyezett Petőfi Sándor szobornál vette kezdetét a Petőfi-emlékév, december 29-én pedig ugyanitt zárult a költő új, egészalakos szobrának árnyékában.

Elsőként Elek György újságíró, a Szamos kulturális folyóirat főszerkesztője és az ezzel összekapcsolva létrehozott diákirodalmi kör alapítója szólalt fel.Pillanatkép az ünnepségről | A szerző felvétele

“Egy éve, december 30-án, ezen a helyen, nagyon mostoha időjárási viszonyok között, egy másik Petőfi-szobor előtt nyitottuk meg a Petőfi 200, Szatmár megyei rendezvénysorozatot. Egy eseményekben gazdag év áll mögöttünk. Ami itt most legjobban látható: Petőfi Sándor mellszobra helyén, a költő egészalakos szobra díszíti Szatmárnémeti egyik jellegzetes parkját. A Szamos folyóirat egész évben rendszeresen közölte a Petőfi-kutatások legújabb eredményeit. Külön összeállításban lehet megtalálni a Szatmári Kalendárium 2023-ban azokat az írásokat és tanulmányokat, melyekből Petőfi Sándor és Szendrey Júlia Szatmár megyei tartózkodásának történeteit tárja az olvasók elé. A Szamos-kiadványokban lehetett olvasni a 125 éve született Petőfi Zoltánról és a mai napon 195 éve született és 155 éve elhunyt Szendrey Júliáról, akikről Erdődön emlékeztünk meg. Az emlékév során mozgalmas volt a Szamos Diákirodalmi Kör élete is. Meglátogatták Szatmár megye Petőfi-emlékhelyeit, részt vettek irodalmi műsorok megszervezésében és meghívottként adtak elő önálló műsorokat rendezvényeken. 2024-ben is lesz Petőfi-megemlékezés a költő halálának 175. évfordulóján” – mondta.

Kereskényi Gábor polgármester beszédében kiemelte: Petőfi Sándor nemcsak a magyar irodalom kimagasló alakja, hanem a nemzeti öntudat és szabadság iránti szenvedély megtestesítője is, aki a legszenvedelyésebb verseit épp Szatmárban és környékén írta. A költő kitörölhetetlen sorainak köszönhetően városunk egy olyan híd, ahol a múlt és a jelen találkozik, és ahol a magyarság megőrzi és ápolja a nagy költő örökségét.

„Petőfi Sándor költészete nem csupán emlékeztet bennünket arra, hogy kultúránk, nyelvünk és történelmünk nemcsak közös örökségünk, hanem közös büszkeségünk is. Bátran mondhatjuk, hogy itt, Szatmárnémetiben, egy olyan városban élünk, ahol a múlt és a jelen összefonódik, és ahol immár ez a jelentős műalkotás őrzi közösségünk összetartozását. Nemzetünk legnagyobb költője 200 éve született. Mindent amit adott és leírt nekünk, követendő. Azt kívánom mindannyiuknak, legyenek forradalmárok akár a költő, lélekben legyünk Petőfik, ha pedig hív a haza, akkor: Talpra Magyar” – mondta Szatmárnémeti polgármestere.

Pataki Csaba megyei tanácselnök beszédében az egy évvel ezelőtti borzalmas időjárásra emlékezett vissza, akikor a mostaninál is többen gyűltek össze a Petőfi-emlékév startjánál. Mint kiemelte: ez is bizonyíték, hogy a nehéz helyzetben a magyarság jobban érzi, össze kell tartani.

A megemlékezést, a Petőfi-emlékév méltó lezárását szavalatok és a Szamos Diákirodalmi Kör tagjainak közös műsora színesítette. A résztvevők Dr. Ary Dalma vezetésével együtt szavalták el a Szeptember végén című költeményt, majd a résztvevők megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát. 

Kapcsolódók

Kimaradt?