Erdély és Partium több városába is ellátogat a különleges Petőfi-busz

Új megközelítésben ismerteti a diákokkal Petőfi Sándor életművét a Petőfi-busz turné. A múzeumbusz megfordul többek között Nagyváradon, Szatmárnémetiben, Zilahon, Nagyenyeden és Kolozsváron is.

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2022-ben, a Petőfi Sándor-emlékév alkalmával indult útjának. A projekt elsődleges célja, hogy Petőfi Sándor életművét új megközelítésben bemutató utazó tárlat Magyarország egész területén, valamint határon túl is minél szélesebb körhöz eljutva élményszerűen levonható, világos konklúziókkal szolgáljon az érdeklődők számára.

Fotó forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum Facebook-oldala

A járműben berendezett kiállítás egyértelműen kapcsolja az értelmezést a haladás, sebesség, út, utazás fogalmához. Petőfi Sándor alakjának és saját maga által is megfogalmazott alkotói énjének az állandó úton levés, a „hazai” táj és társadalom ilyen módon történő megismerése, megalkotása, szervesen kapcsolódik az életműhöz és az önéletrajzhoz is. A buszba belépve képeken és szövegeken keresztül a már beérkezett költővel találkozik a látogató. Petőfi az utazáson keresztül idézi fel múltjának egyes állomásait és fejtegeti jövőjének titkát, terveit, kísérőnk lesz a kiállítás bejárása során. 10 emblematikus gyűjteményi tárgy fizikai megjelenítése képezi a kiállítás gerincét, amihez ismert verseket válogattunk. A kiállítás látogatása ingyenes.

A Petőfi-busz turnét Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Petőfi Irodalmi Múzeum együttműködésben szervezi meg 2023. május 21. és június 10-e között. A busz úti céljának pontos programja és a helyszínekre vonatkozó információk ide kattintva találhatók.

Erdélyben és a Partiumban a következő időpontokban tekinthető meg a különleges irodalmi tárlat májusban:

  • 26., péntek, Margitta;
  • 27., szombat, Székelyhíd;
  • 28., vasárnap, Nagykároly;
  • 29., hétfő, Nagykároly;
  • 30., kedd, Szatmárnémeti.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?