Elérhetőbb lesz a szerzői könyvkiadás Erdélyben

Magyarország legnagyobb szerzői könyvkiadással foglalkozó könyvkiadója, a Publio elindította könyvkiadási szolgáltatását határon túli magyarok részére is.

A Publiót öt éve alapították Magyarországon. Az indulás óta több mint 1600 címet jelentettek meg közel 1000 szerzőtől. A kiadónál megjelent könyvek többször vezették már az e-könyves sikerlistákat és többet első könyves írói (Margó-díj) díjra jelöltek – olvasható a kiadó közleményében.

A szerzői könyvkiadás nem új fogalom, mindig léteztek szerzők, akik kézbe vették saját műveik kiadását. Az elektronikus könyvkultúrának köszönhetően a jelenség (self-publishing) nagy méreteket öltött, több olyan internetes fórum jött létre, amely gondoskodik arról, hogy a szerző által feltöltött könyv eljusson az internetes könyváruházakba, könyvesboltokba. A self-publishing weboldalak lényege, hogy nem válogatnak a szövegek között és minden döntést a szerzőre bíznak. A wikipedia adatai szerint a piacot három kiadó uralja: a Smashwords, a Lulu és az Author Solutions. Jelentős könyvkiadási tevékenységet folytatnak a nagy forgalmazók is, mint a Barnes and Noble és az Amazon. Több kisebb vállalkozás is létezik, Romániában ilyen a Smart Publishing, vagy a Hoffman Kiadó

A Publio Kiadó magyarországi weboldalán eddig is publikáltak erdélyi szerzők. Ilyen például Boér Mária, aki 19. századi dagerrotípiákkal illusztrált kisregényével hamarosan egy magyarországi könyvvásáron is részt vesz. 

Alcser Norbert, a Publio Kiadó alapítója és ügyvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy többek között azért indították el a Publio erdélyi weboldalát, mert így olcsóbb szolgáltatásokat tudnak nyújtani az erdélyi szerzők számára. „A www.publiokiado.ro oldalon regisztrált szerzők munkáit közel 20 online könyváruházban árusítjuk Magyarországon és a világon egyaránt. Igény esetén erdélyi könyvesboltokba is ki tudjuk juttatni a könyveket. Minden könyvet ISBN számmal látunk el és gondoskodunk a kötelespéldány beszolgáltatásról is. Hamarosan romániai ISBN számot is biztosítunk” – tette hozzá az ügyvezető.

A szerzők akár ingyenesen is publikálhatják műveiket az oldalon keresztül, de igényelhetnek különböző fizetős szolgáltatásokat is. Egy lektori vélemény ára 687 lej, az egyedi tördelés 343 lejbe kerül, egyedi borítót pedig 228 lejért lehet vásárolni.

A költséges, nagy példányszámmal dolgozó hagyományos könyvkiadás válsága miatt a szerzői könyvkiadással foglalkozó vállalkozások hatalmas sikert könyvelhettek el az utóbbi években. „A self-publishing a könyvkiadás UBER-je” – fogalmazott Alcser Norbert.A válogatás teljes hiánya viszont minőségcsökkenéssel jár: rosszul megírt és rosszul szerkesztett könyvek árasztják el az online könyváruházakat. Ráadásul a szerzői könyvkiadás esetében a piaci kockázatot a szerző vállalja, így neki sem könnyű. Aki komolyan gondolja, hogy az írással pénzt fog keresni, az az ideje 90 százalékát nem írással, hanem marketinggel kell majd eltöltse, olvasható egy profi író véleménye a The Guardian weboldalán.  

Alcser Norbert szerint több évnek kell még eltelnie ahhoz, hogy a profi szerzők is rákapjanak a szerzői könyvkiadás előnyeire: a teljes szerzői szabadságra és a jóval magasabb, akár 70 százalékos jutalékra.

A szerzői könyvkiadás lehetősége egyelőre főleg olyan elsőkönyves szerzőknek vonzó, akik egyébként nem kerülnének be a hagyományos könyvkiadók látóterébe. Ilyen például Oravecz Nóra, aki írásainak vitatható minősége ellenére hatalmas rajongótábort gyűjtött össze és szerződést kötött az egyik legnagyobb magyarországi kiadóval. Igaz, hogy Tejszínhab nélkül című blogkönyve megjelenésekor már jelentős facebookos olvasóközönséggel rendelkezett.

Kapcsolódók

Kimaradt?