Petőfi Irodalmi Karaván – Erdélyben négy helyszínen várják az irodalomkedvelő közönséget

Negyedik alkalommal indul útjára az Irodalmi Karaván elnevezésű népszerű sorozat a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében, ami az országhatáron túl „utaztatja” az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben. 2023-ban a népszerű sorozat immáron Petőfi Irodalmi Karavánként folytatja irodalomnépszerűsítő utazásait, ezzel a névvel is megidézve a 200 éve született Petőfi Sándor költőt, aki születésének idén bicentenáriumát ünnepeljük. A Karavánnal egy-egy utazás során – az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálva – rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-beszélgetések alkalmával kerül közelebb a klasszikus és kortárs irodalom a látogatókhoz.

Az első Irodalmi Karaván út 2022. januárjában, a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva szerveződött, azóta tizennégy városba jutott el az utazós irodalmi misszió és annak íróvendégei, a teltházas fellépéseken a kortárs szerzők saját műveikről, irodalmi munkájukról, illetve az irodalmi elődökről meséltek. „Irodalmi élményekkel és tartalmas összművészeti estekkel, találkozásokkal a szívünkben folytatjuk az immár Petőfi Irodalmi Karaván sorozatunk térhódítását a Kárpát-medencében. 2023-at egy olyan utazással és több olyan város meglátogatásával indítjuk, ahol korábban még nem jártunk, bízunk abban, hogy a közönség szeretni fogja estjeinket. A névadónk, Petőfi Sándor számomra a becsület, az erő, az őszinteség és a szabadság páratlan költője, egy nagyon rövid és szenvedélyes sorssal. A szabadságról pedig ő mondja: »Hol a szabadság, ott van a haza«. Az egységes haza megtalálása a nyelvben – nekünk ez a küldetésünk, programjainkkal ezért dolgozunk” – mondta el Juhász Anna irodalmár, a sorozat szervezője.

A Petőfi Irodalmi Karaván negyedik utazására február 6-9. között kerül sor Észak-Erdélyben: Szatmárnémeti, Nagybánya, Zilah és Kolozsvár közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-estek, irodalmi koncertek megrendezésével készülnek a szervezők a kiemelt programokra. Az utazáshoz forgatás is kapcsolódik – megidézve a névadó, Petőfi Sándor személyét, Koltón is megáll az alkotókkal teli utazó busz.

A meghívott vendégek közt szerepel Zalán Tibor József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író, költő; Háy János József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író, költő; Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros-énekes, a Kaláka, majd a Neil Young Sétány formáció tagja és Rozs Tamás zenész, zeneszerző, zenetanár, zeneterapeuta, a Szélkiáltó együttes csellósa.

Az események és az utazás szervezője és házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki idén a XX. századi, jelentős magyar írók, költők bemutatása mellett kiemelten a reformkor, így Petőfi Sándor és Arany János munkásságát emeli ki rendhagyó irodalomórákon az érintett városok jelentős intézményeiben, míg este a Szalon-esteket moderálja. 

A részletes program

 • Február 6., Szatmárnémeti
  13.00 Rendhagyó irodalomóra - a Megmaradás Háza – Püspöki Palotában;
  19.00 Zenés irodalmi Szalon-est a Megmaradás Háza – Püspöki Palotában;
  Vendég: Zalán Tibor író és Huzella Péter gitáros-énekes.
 • Február 7., Nagybánya
  11.00 Rendhagyó irodalomóra a Németh László Elméleti Líceumban;
  19.00 Zenés irodalmi Szalon-est a PHILIA közösségi teremben;
  Vendég: Zalán Tibor író és Huzella Péter gitáros-énekes.
 • Február 8., Zilah
  13.00 Rendhagyó irodalomóra a zilahi Silvania Főgimnáziumban;
  19.00 „Ki vagyok én? Petőfi arcai” - zenés-irodalmi előadás a Vigadóban;
  Vendég: Háy János író és Rozs Tamás csellista-énekes, zeneszerző.
 • Február 9., Kolozsvár
  13.00 Rendhagyó irodalomóra a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban;
  19.00 „Ki vagyok én? Petőfi arcai” - zenés-irodalmi előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színházban;
  Vendég: Háy János író és Rozs Tamás csellista-énekes, zeneszerző.

A Petőfi Irodalmi Karaván utazás a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében és a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus társ-szervezésében valósul meg. A négynapos utazást a szervezők videón és fotónaplóban rögzítik, így tartalmas beszámolók várhatóak a kultúra.hu oldalon, és az utazás izgalmas pillanatait egy filmben mutatják meg oldalaikon.

A Maszolon négyrészes sorozattal emlékeztük meg a kétszáz évvel ezelőtti megszületett Petőfi Sándorról. Az első részben Nagykárolyban, Szatmárnémetiben és Koltón jártunk, hogy bemutassuk a legboldogabb szerelmes évek legfőbb helyszíneit, a videóriport ide kattintva tekinthető meg. A második részben Petőfi nászútja során megejtett kolozsvári látogatásával foglalkoztunk, ez a fejezet itt olvasható. A harmadik részben Arany János és Petőfi Sándor barátságán keresztül világítottunk rá arra, hogy milyen ember volt a poéta és milyen szálak fűzték a nagyszalontai születésű legnagyobb magyar epikus költőhöz. Sorozatunk negyedik, befejező részében Petőfi utolsó napjainak helyszínein jártunk Székelykeresztúron és a Segesvár melletti Fehéregyházán, ahol dokumentált módon utoljára látták életben a lánglelkű költőt. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?