Közel kétmillió forintért kelt el József Attila betiltott verseskötetének dedikált példánya

Egymillió nyolcszázharmincezer forintot fizetett valaki József Attila 1931-es Döntsd a tőkét, ne siránkozz című verseskötetének eredeti, a költő által dedikált példányért – hozta nyilvánosságra az MTI.

Az Antikvárium.hu vasárnap zárult tíznapos online árverésén 223 egyedileg válogatott tétellel várták az érdeklődőket. A könyvakció rekordere a csaknem száz évvel ezelőtt betiltott és elkobzott, Döntsd a tőkét, ne siránkozz című kötet lett, egymillió forint felett zárt gróf Apponyi emlékirata, Gárdonyi Géza regénye, Molnár Ferenc dedikált kötete, és sokat fizettek Santana lemezéért és szovjet űrhajósok aláírásaiért is.

Forrás: Antikvárium.hu

József Attila kötetének eredeti kiadása nagyon ritka darabnak számít, főleg dedikálva, nem hiába fizetettek érte ezúttal közel kétmillió forintot. Még különlegesebbé teszi a példányt, hogy József Attila rosszul írta annak a nevét, akinek dedikálta a kötetet: Pollatschek Sándorné helyett Pollacsek Sándornénak szól a dedikáció.

A Döntsd a tőkét, ne siránkozz című kiadvány volt József Attila negyedik kötete, amelyet nem sokkal a megjelenése után sajtó útján elkövetett izgatás vádjával betiltottak, a példányokat pedig elkobozták. József Attila valószínűleg jóval a betiltás után dedikálhatta az árverésre bocsátott példányt. 1932-ben aláírásgyűjtés indult a Magyar Kommunista Párt vezetőinek letartóztatása miatt. A költő volt az egyik szervezője az akciónak. Innen tudható, hogyan írták helyesen a dedikáció címzettjének a nevét, mivel Pollatschek Sándorné neve szerepelt József Attila egyik aláírásgyűjtő ívén.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?