Hol őrizhették eddig a 114 éve eltűnt Ady-kéziratot?

Igazi irodalmi csemege került elő: Ady Endre Petőfi nem alkuszik című híres tanulmányának kézirattöredékére lehet licitálni a Szőnyi Antikvárium májusi árverésén – számolt be róla a Mandiner.

A rövid életű Renaissance című politikai, társadalmi és művészeti folyóirat egyik legnagyobb dobása volt, hogy Ady Endre náluk, és nem a Nyugat folyóiratban jelentette meg a Petőfi-tanulmányát 1910 nyarán. Köztudott volt, hogy amíg Ady magasztalta Petőfi forradalmiságát, a Nyugat folyóirat Petőfi-képe teljesen más volt: Babits Mihály például sokkal inkább ismerte el Arany János irodalmi munkásságát, mint a Petőfiét.

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

Miután Ady beleegyezet a tanulmány közlésébe, Zigány Árpád szerkeszővel abban állapodtak meg, hogy a folyóirat hat részben közli majd az írást. A szerkesztő kikötötte, hogy részenként fizet a kézirat leadása után: elment a Három Holló kávéházba, Ady kedvenc helyére, ahol esténként a verseit és prózáit írta. Ott vette át az éppen elkészült részt és azonnal fizetett is érte. A most előkerült autográf kézirat tizenkét beírt oldalt tartalmaz, Ady szokás szerint ceruzával írta és néhol javításokat is eszközölt. Az árverésre került tizenkét oldal a Renaissance hasábjain 1910 júniusában jelent meg, s az első cikk kétharmadát tartalmazza.

Izgalmas kérdés, hol lapult eddig a 114 éves Ady-kézirattöredék. A szakértők úgy gondolját, hogy több mint valószínű, hogy kezdetben a híres műgyűjtő és múzeumalapító, Ernst Lajos birtokában volt. A páratlan festménygyűjteménnyel rendelkező Ernst Lajos azonban az anyagi gondjai miatt 1937 tavaszán öngyilkos lett. Március 22-én veszett nyoma és végül egy hónappal később találták meg a holttestét a Dunában. Ernst gyűjteménye a fiához, Ernst Endréhez került, aki két évvel később egy nagyszabású árverésen értékesítette a páratlan kincsek nagy részét. Ernst Endre aztán 1943-ban szintén az öngyilkosságba menekült a súlyos anyagi gondjai elől.

Forrás: Szőnyi Antikvárium

Szőnyi Endre, a Szőnyi Antikvárium vezetője a Mandiner kérdésére elmondta, a kézirat Ernst Endrétől került egy bizonyos Tüttő Józsefhez, aki sokáig az Ernst Múzeum munkatársa volt. Az ő tulajdona volt korábban Adytól a Vér: ős áldozat című költeményének autográf kézirata is, amelyet szintén a Szőnyi Antikváriumnál árvereztek el 2017-ben. A Petőfi nem alkuszik című tanulmányának kézirattöredékére május 25-én lehet majd licitálni, a kikiáltási ár 1,5 millió forint, azaz több mint 20 ezer lej.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?