Szabadon hozzáférhetővé váltak Kölcsey Ferenc és Szendrey Júlia kéziratai

Újabb kultúrkincseket tett szabadon elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár a nemzeti ünnep alkalmából. Kölcsey Ferenc és Szendrey Júlia kéziratai, valamint 19. századi fotográfiák, köztük az Egressy család dagerrotípiái váltak mindenki számára hozzáférhetővé és letölthetővé az OSZK Copia és Fotótér elnevezésű tartalomszolgáltatásában.

Újabb páratlan kultúrkincsek váltak mindenki számára hozzáférhetővé az online térben: Kölcsey Ferenc prózai műveinek és hat, eddig ismeretlen verstöredékének, valamint Szendrey Júlia leveleinek és verseinek kéziratai, továbbá több mint ezer fotográfia a 19. századból, köztük az Egressy család dagerrotípiái – hozta nyilvánosságra az MTI.

Forrás: Wikipédia

Az Országos Széchényi Könyvtár az elmúlt évtizedben hatalmas változáson ment keresztül, hogy a megváltozott technikai környezetnek, az ebből fakadó új társadalmi kihívásoknak megfeleljen. 2022-ben adták át az alapításának 220. évfordulóját akkor ünneplő az OSZK-ban Közép-Európa legnagyobb és legmodernebb eszközparkkal rendelkező közgyűjteményi digitalizáló központját. Ez megteremtette a lehetőséget a tömeges digitalizálásra és az online szolgáltatások támogatására is.

Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója kiemelte, hogy a 2023-ban digitalizált 13 millió oldallal a könyvtár máris Európa legszűkebb élmezőnyébe tartozik. Idén év végéig elérik a 14-15 millió digitalizált oldalt, és terveik szerint néhány éven belül megvalósítják az akár 60 millió oldalas kapacitást is. A főigazgató hangsúlyozta, hogy kötelességüknek érzik, hogy mindenki könnyedén hozzáférjen a nemzeti könyvtár kincseihez, amelyek mindannyiunkhoz tartoznak.

Forrás: Wikipédia

Az OSZK közleménye szerint a nemzeti ünnepen Kölcsey Ferenc esztétikai, nyelvtudományi dolgozatait, nyelvészeti, statisztikai-demográfiai munkáinak kivonatait és fontos kritikáit tették közzé, köztük a híres Berzsenyi-kritika (recenzió) egyetlen példányban fennmaradt, teljes, autográf kéziratát. Most látott napvilágot hat verstöredék-vázlat is, amelyet még Kölcsey műveinek kritikai kiadása sem ismer.

Petőfi Sándor felesége, Szendrey Júlia költőként és műfordítóként is jelentős életművet hagyott hátra az utókor számára. 89 verse és 85 levélből álló levelezése mostantól szintén olvashatók a Copia-gyűjteményben – emelték ki a közleményben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?