Máramarosszigeten is megemlékeztek a márciusi ifjakról

Istentisztelettel és a helyi magyar iskola diákjainak ünnepi műsorával kezdődőtt meg a március 15-i ünnepség a máramarosszigeti református templomban. A rendezvény a templom mellett álló honvédtisztek emlékművénél folytatódott az ünnepi beszédekkel és koszorúzással.

Orosz Krisztofer-Levente, az RMDSZ máramarosszigeti elnöke beszédében méltatta az 1848-as forradalom hőseit, akik bátran szembeszálltak az akkori hatalommal a nemzeti érdekek védelmében. Hangsúlyozta, hogy a máramarosszigeti közösség is fontos szerepet játszott ebben a sorsdöntő küzdelemben.

A szerző felvételei

Meggyőződése szerint a szabadságharc és a forradalom olyan eszméi, mint a szabadság, testvériség, és egyenlőség, napjainkban is alapvető értékek kellene legyenek. Ezek az elvek biztosítják azt, hogy a nemzet tagjai szabadon élhessenek, közösen dönthessenek sorsukról, megoszthassák örömüket és bánatukat, valamint egyenlő jogokban és lehetőségekben részesüljenek.

A helyi RMDSZ elnök szerint a szabadság iránti vágy sosem halványulhat el, hiszen ez az, ami lehetővé tette a magyarság fennmaradását. Hozzátette, hogy ez a jövőben sem lesz másképpen: „megtanultuk, hogy a szabadságért és jogainkért küzdeni kell, mivel semmi sem marad meg önmagától” – mondta Orosz Krisztofer-Levente. Hangsúlyozta, hogy a magyaroknak jelen kell lenniük minden olyan helyen, ahol a közösség sorsáról döntenek, hogy győztesként, és ne vesztesként kerüljenek ki az őket is érintő folyamatokból.

Zahoránszki Brigitta sajtótanácsos Kelemen Hunor RMDSZ elnök ünnepi üzenetét tolmácsolta. Üzenetében hangsúlyozta, hogy a történelem nemcsak múltbeli események sorozata, hanem inspiráció és iránymutatás a jelen és a jövő számára. Kiemelte azt a négy sorsdöntő választást, amelyek meghatározóak lesznek a következő évtizedben az erdélyi magyarság szempontjából. „Történelmi idők történelmi választásai ezek egytől-egyig, ahol van esélyünk változtatni a tágabb és a szűkebb világunkban: az Európai Unióban és itthon, Romániában is” – áll a a szövetségi elnök üzenetében.

Marinka Viktor konzul, Magyarország miniszterelnökének a külhoni magyarokhoz intézett levelét olvasta fel, amelyben méltatta a márciusi szabadságharcosok hitét. Kifejtette, hogy „a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik. Hirdeti, hogy mi, magyarok kérjük, követeljük vissza azt a szabad, méltóságteljes és erős Európát, amely békét tudott tartani a saját földjén, és határozottan kiállt minden olyan nyílt vagy burkolt törekvéssel szemben, amely őshonos kisebbségei nyelvének, kultúrájának felszámolására tört.”

Moldovan Vasile, Máramarossziget polgármestere örömét fejezte ki, hogy idén is a helyi magyar közösségel ünnepelhet március 15-én. A magyar forradalom példájával hangsúlyozta az olyan létfontosságú eszméket, mint a szabadság és a testvériség. Mint mondja, a történelem megtanított mindenkit arra, hogy a népek közötti ellenségeskedések soha nem vezettek jóra és csak értelmetlen emberáldozatott követeltek. Nyomatékosította, hogy szerencsére Máramarosszigeten mindig az egyetértés uralkodott a népek között. Beszédében megköszönte a magyar közösségnek, hogy nap mint nap hozzájárulnak egy jobb és élhetőbb városért.

Végezettül pedig Daniela Onița-Ivașcu, máramarosszigeti alpolgármester köszöntötte a magyar közösséget. Kiemelte, hogy március 15. egyben ünnep és megemlékezés is. Ünnep azért, mert van miért ünnepelni és van mivel büszkélkedjenek a máramarosszigeti magyarok, azonban megemlékezés is, mert a szabadságért küzdött harcban rengeteg szabadságharcos elesett. Véleménye szerint a legfontosabb egységesnek maradni a sokszínűségben, mert a béke egy nagyon drága kincs.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?