Kétszázhárom évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Kolozsváron a Farkas utcai kőszínház

Március 12-én, 203 évvel ezelőtt nyitották meg Kolozsváron a Farkas utcai színházat, amely az első magyar színházépület volt. A közadakozásból épült színház a magyar nyelv és művelődés ügyét szolgálta 1821 és 1906 között.

Az 1794–1795-ös erdélyi országgyűlés bizottságot állított fel a nemzeti játszószín tervének elkészítésére, és gyűjtést indított az anyagi források fedezésére. Az országos gyűjtést egy állandó színház létesítésére 1802. január 17-én indították el, a legnagyobb adományozók közt olyan neveket találunk, mint gróf Teleki Ferenc és Lajos, báró Wesselényi Miklós, báró Bánfi József és báró Thoroczkai József. A munkálatok többször leálltak az anyagi források hiánya miatt, ám 1821-ben végül sikerült átadni a Farkas utcai színházat, amelyet gyakran Farkas utcai kőszínház néven emlegetnek.

A színház első előadására 203 évvel ezelőtt, 1821. március 12-én került sor. Műkedvelő nemesek mutatták be Carl Theodor Körner Zrínyi című drámáját Petrichevich-Horváth Dániel fordításában. A szereplők saját díszes ruháikban léptek fel, amelyeket az előadás után a színháznak ajándékoztak. A következő napon a hivatásos társulat adta elő Szentjóbi Szabó László Mátyás király című darabját.

Az intézmény 1906-ban a Hunyad téri új épületbe költözött át, az épületet az 1930-as években lebontották. A helyén épült Egyetemiek Háza falán 2002 óta emléktábla őrzi a kőszínház emlékét.

(Nyitókép: Kolozsvári Állami Magyar Színház)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?