Kenéz Ferenc: „Most, hogy itt ülök, úgy érzem, mégiscsak van föld a talpam alatt”

Az idén nyolcvan esztendős Kenéz Ferenc, József Attila- és Arany János-díjas író és költő volt a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét csütörtöki nyitónapjának egyik kiemelt meghívottja a Bánffy-palotában. A nagyszalontai születésű alkotóval Papp Attila Zsolt író, költő beszélgetett. Nemcsak munkásságról, hanem az emberről is sokmindent megtudhatott a hallgatóság, Kenéz Ferenc ugyanis őszintén vallott arról, milyen hatással volt rá szülőhelyén Arany János „árnyéka”, de elbeszéléséből azt is megtudhattuk, mi olvasható ki a Budapesten született verseiből.

Babkoszorú – Az utolsó verseskönyv címmel az alkotó 80. születésnapjára a közelmúltban megjelent kötetéről a szerző elárulta: meglátása szerint „a költő nem lehet öreg”, mert a versírás „nem olyan, mint az élet, hogy amíg folyik a vér, addig folynak a versek is”. Számára eddigi munkássága a hagyaték, egyebe sincsen, mondta a nagyszalontai származású, de 1989-ben Magyarországra áttelepült író.

A szerző felvételei

A kötetben szereplő versekhez ajánlások tartoznak, ezekről Kenéz Ferenc elmondta, az utóbbi időszakban „nem szaporítani, hanem inkább szétosztani” szerette volna költeményeit, így ezek az ajánlások többnyire utólag kerültek a versek mellé, és jelzik, hogy ezek révén írásai egyfajta ajándékversekként értelmezendők. Ezeket azoknak szánta, akikhez személyesebb kapcsolat főzte vagy fűzhette volna élete során. „Meglehet, így tán nem is versgyűjtemény ez, hanem lélekgyűjtemény. Olyan lelkek magam köré ültetése, amelyekben a magamét tükröződni véltem” – olvasható a szerző gondolata a kötet előszavában.

A szerző korábbi, Szabadnak lenni mit jelent? – Kolozsvár-oratórium című kötetének megszületésől is vallott, majd beszélgetőtársa kérésére néhány versét is felolvasta, és mintegy ráadásként a költeményekhez tartozó történetet is felelevenített, Így tudhatta meg a hallgatóság például azt is, miképpen született meg Kenéz Ferenc verse Kulin Györgyről, Nagyszalonta másik híres szülöttjéről, a magyar csillagászat atyjáról.

A költő szülővárosánál, Nagyszalontánál, illetve az ahhoz közeli Nagyváradnál maradva elhangzott, mindkét város rendelkezik egy-egy nagy magyar költő „ikonikus árnyékával”, a hajdúváros esetében Arany János, míg a bihari megyeszékhely esetében Ady Endre az, aki „megbélyegezte” a város irodalmi életét. Arra a kérdésre, hogy ez a hagyaték mennyiben befolyásolta munkásságát, Kenéz Ferenc egy újabb versével válaszolt. Ebből kiderült, a saját életének meghatározó pillanatai nagyobb hatással voltak rá, mint az elődök kiemelkedő irodalmi alkotásai.

Elhangzott az is, Kenéz Ferencnek nagyszalontaiként nem is „Arany-élménye”, hanem „Csonkatorony-élménye” volt. Ebben az egykori bárbástyában rendezték be 125 évvel ezelőtt Arany János emlékmúzeumát, ahová el-ellátogattak fiatalkorukban, felrohantak a legfelsőbb emeletre, ahonnan a legmesszebbre el lehetett látni, és ez a távolság volt az, amely közelebb vitte a költészethez. A poéta őszintén elmondta az is, hogy az iskolában tanított Arany-balladák, és úgy általában véve a tananyag, vagy a városban éltetett Arany János-kultusz kevésbé volt vonzó az akkori fiataloknak, így számára is. Ám a ’60-as évek irodalmi-kulturális élete sokkal meghatározóbb volt, és amikor egy-egy verse is megjelent a lapokban, akkor úgy érezte, egy „szabad világ” tagja lett.

Bár 1989 óta Budapesten él, mindig is erdélyi költő maradt. „Szalonta a természetes szülőföldem, Kolozsvár a szellemi szülőföldem, Budapestre pedig azt tudom mondani, hogy az én vissza-szülőföldem, ugyanis volt 6-8 év ottlétünk során, amikor semmit nem írtam, és akkor tért vissza az alkotói energiám, amikor a pesti létemben újra jelentkeztek az itthoni világ témakörei. A pesti versekből nem azt lehet kiolvasni, hogy én ott élek, hanem azt, hogy én nem itt élek” – fogalmazott a beszélgetés végén Kenéz Ferenc. „Most, hogy itt ülök, úgy érzem, mégiscsak van föld a talpam alatt” - tette hozzá a nagyszalontai származású költő.

Kenéz Ferenc (Nagyszalonta, 1944. március 24.) szalontai és nagyváradi középiskolai évek után a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem román–magyar szakos hallgatója 1964 és 1967 között. Tanulmányait félbeszakítva az írásra fordította idejét. 1968-tól 1983 szeptemberéig a bukaresti Munkásélet kolozsvári szerkesztője, közben 1979-80-ban nyelvtanuló ösztöndíjasként élt Amszterdamban, 1983-tól 1987-ig az Utunk szerkesztője volt. 1989 márciusában áttelepült Magyarországra, ahol a Magyar Nemzet munkatársaként dolgozott, majd az Esti Hírlap kulturális rovatát szerkesztette.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?