Ilyennek láttuk a hetedik Csíkszeredai Könyvvásárt

Négy napon át a könyvek, az olvasás szeretete, a megzenésített versek, a találkozások kiváló szerzőkkel és a gyerekeknek szánt izgalmas foglalkozások vették át a főszerepet a sporttól a csíkszeredai  Erőss Zsolt Arénában. A hetedik Csíkszeredai Könyvvásáron a Maszol is jelen volt, végigkövettük az eseményeket, és a rendezvény zárónapján, vasárnap a teljesség igénye nélkül visszatekintünk néhány kiemelkedő pillanatra. (A képekre kattintva galéria nyílik.)

A Csíkszeredai Könyvvásáron az előző évekhez viszonyítva még inkább összpontosítottak arra, hogy valóban családbarát rendezvényt hozzanak tető alá. Ennek szellemében két – külön a gyermekeknek és külön a felnőtteknek szóló – megnyitót is tartottak.

Az Eszter-lánc mesezenekar „játszóházi rokkendrollt” adott elő | Fotó: Kelemen Kinga/Csíkszeredai Könyvvásár

Csütörtökön délelőtt gyermekzsivajtól volt hangos az aréna. Iskolai osztályok és óvodai csoportok fogadták el a szervezők meghívását, és a megnyitóbeszédeket követően lelkesen ugráltak az Eszter-lánc mesezenekar „játszóházi rokkendrolljára”.

Újdonságként nyitották meg a Szöcskedomb elnevezésű gyermeksarkot is. Az elkülönített részen foglalkoztató asztalok, babzsákok, gyermekkönyvekkel megrakott könyvespolcok fogadták a vásár forgatagából kilépni szándékozó gyerekeket és szüleiket. Az asztaloknál lehetőség volt könyvjelzők és bábok készítésére, de vonatozhatnak, kirakósozhattak is a legkisebbek a leszőnyegezett térben. A kicsiknek szánt programok egy része szintén a Szöcskedombon zajlott.

Ex librist készítenek a gyermekek a Szöcskedombon | Fotó: Kelemen Kinga/Csíkszeredai Könyvvásár

A délutáni programok során már a nagyobbaknak szánt kötetek is terítékre kerültek, majd kora este a felnőtteknek szóló, „hivatalos” megnyitót is megtartották. Elsőként Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere szólt a jelenlévő irodalombarátokhoz. A városvezető Kosztolányi Dezső szavaival nyitotta köszöntőjét. „A könyvet mindig ketten alkotják, az író, aki írta és az olvasó, aki olvassa”.

A könyvvásár megnyitóján jelen volt Kelemen Hunor kormány-főhelyettes, az RMDSZ elnöke. Mint a politikus köszöntőjében kifejtette: egy könyvvásár mindig alkalmat teremt a találkozásokra, a beszélgetésekre, a számvetésre és a tervezésre. Az esemény díszvendége Király László Kossuth-díjas író, költő, műfordító volt, aki többek között arról szólt, hogy a magyar nyelvű műfordítók szerencsés helyzetben vannak, lévén nyelvünk alkalmas minden más nyelven íródott műfaj hű adaptációjára.  

Bemutatták Borsodi L. László Estére megöregszel és Dimény H. Árpád Fák Daphnénak című kötetét | Fotó: Gábos Albin

A csíkszeredai közönség a négy nap során találkozhatott többek között Bogdán Zsolt színművésszel, Bartis Attila íróval, Vecsei H. Miklós színművésszel, Farkas Wellmann Endre költővel. A fiatalok megismerkedhetnek Vecsei H. Miklós Poket Zsebkönyv projektjével egy zenés előadásnak köszönhetően. A könyvvásár közönsége megismerhette Székedi Ferenc újságíró; Káli István író; László Noémi író, költő; Borsodi L. László költő; Dimény H. Árpád költő, újságíró; Sántha Attila költő; Muszka Sándor költő; Bálint Tamás költő; Kozma Attila színművész; Magyary Ágnes író; Bodor Ádám író; Zilahi Csaba rádiós szerkesztő; Balázs Imre József költő; Gálfavi György író, szerkesztő; Dezső László természetfotós; Havasi Juli író; valamint Balla Gergely dalszövegíró legújabb könyveit.

Szöcskedomb | Fotó: Gábos Albin

A csíkszeredai Promenádon pedig szabadtéri kiállítást is megnyitottak Bölcső a hegyek között címmel, amellyel Tamási Áron születésének 125. évfordulójára emlékeztek. A Szöcskedombon eközben illusztrációs kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők.

A csütörtöki Eszter-lánc-koncert után vasárnap a kolozsvári Karaván zenekar szórakoztatta a legkisebbeket és a szüleiket, míg szombaton a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Brighella Bábtagozatának színművészei kötötték le a gyermekek figyelmét: három különböző szórakoztató történetet is előadtak Tótágas avagy bolond mesék címmel. A felnőttek pedig péntek este a csíkszeredai Role zenekar koncertjére buliztak. 

A szatmárnémetiek bábos előadása | Fotó: Kelemen Kinga/Csíkszeredai Könyvvásár

A hetedik Csíkszeredai Könyvvásáron idén 37 könyvkiadó, illetve könyvkereskedés kínálta az olvasnivalót, a magyar irodalom klasszikusaitól és kortársaitól kezdve az idegen nyelvű klasszikusokon, gyermekkönyveken és az antikváriumi különlegességeken át a modern bestsellerekig, mindent megtalálhattak az érdeklődők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
Bemutatták Székedi Ferenc legújabb könyvét | Fotó: Kelemen Kinga/Csíkszeredai Könyvvásár A szatmárnémeti színház bábszínészei is szórakoztatták a gyermekeket | Fotó: Kelemen Kinga/Csíkszeredai Könyvvásár Az Eszter-lánc rákendrollt adott elő a gyermekeknek | Fotó: Kelemen Kinga/Csíkszeredai Könyvvásár Bogdán Zsolt színművész Bartis Attila könyvéből olvasott fel | Fotó: Kelemen Kinga/Csíkszeredai Könyvvásár Király László volt a díszvendég | Fotó: Kelemen Kinga/Csíkszeredai Könyvvásár Bemutatkozott az Újvárad | Fotó: Kelemen Kinga/Csíkszeredai Könyvvásár Bodor Ádám dedikál | Fotó: Kelemen Kinga/Csíkszeredai Könyvvásár Role-koncert a felnőtteknek | Fotó: Kelemen Kinga/Csíkszeredai Könyvvásár Vecsei H. Miklós dedikál | Fotó: Kelemen Kinga/Csíkszeredai Könyvvásár Juhász Anna és Balázs Imre József megnyitja a Bölcső a hegyek között című kiállítást a Promenádon | Fotó: Kelemen Kinga/Csíkszeredai Könyvvásár Karaván-koncert a gyermekeknek | Fotó: Kelemen Kinga/Csíkszeredai Könyvvásár Ex librist készítenek a gyermekek a Szöcskedombon | Fotó: Kelemen Kinga/Csíkszeredai Könyvvásár Fotó: Gábos Albin Sántha Attila költő, Muszka Sándor költő, Bálint Tamás költő, Kozma Attila színművész közös könyvbemutatója | Fotó: Gábos Albin Fotó: Gábos Albin Fotó: Gábos Albin Szöcskedomb | Fotó: Gábos Albin Fotó: Gábos Albin Fotó: Gábos Albin Fotó: Gábos Albin Fotó: Gábos Albin Fotó: Gábos Albin Fotó: Gábos Albin Fotó: Gábos Albin Fotó: Gábos Albin Fotó: Gábos Albin Kürti Andrea illusztrátor, az idei könyvvásár látványvilágának megálmodója | Fotó: Gábos Albin Fotó: Gábos Albin Fotó: Gábos Albin Borsodi L. László és Dimény H. Árpád könyvbemutatója | Fotó: Gábos Albin Fotó: Gábos Albin Fotó: Gábos Albin Idén is az Erőss Zsolt Aréna adott otthont a könyvvásárnak | Fotó: Gábos Albin

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?