Herkulesfürdői épület került be Európa hét legveszélyeztetettebb nevezetessége közé

A herkulesfürdői Szapáry-fürdő felkerült az Európa hét legveszélyeztetettebb nevezetességét tartalmazó 2022-es listára, közölte az A-kategóriás, ám meglehetősen rossz állapotban lévő műemléképülettel foglalkozó Herculane Project civilszervezet. A „7 Most Endangered” listát kedden tette közzé az Europa Nostra és az Európai Fejlesztési Bank.

Az 1883 és 1886 között, Alpár Ignác tervei alapján épült Szapáry-fürdőben Ferenc József császár és a Sissiként ismert Erzsébet császárné is járt, a 2000-es évek eleje óta azonban egyre csak romlik az állapota.

Az Európa legveszélyeztetettebb nevezetességeit tartalmazó 2022-es listára felkerült még az albániai Zogu-híd, a belgiumi Nivelles-ben található Récollets-kolostor, a Párizs melletti La Butte Rouge kert, a németországi Stolberg történelmi központja, a spanyolországi Cádiz melletti Orléans-Borbón-palota és a hollandiai Den Boschban található Crèvecoeur-erőd.

„Ezeket a nevezetességeket a nemtörődömség, a tervezett lebontások, a nem megfelelő településfejlesztés, a természeti katasztrófák hatása vagy a pénzhiány fenyegeti. A lista közzétételével szolidaritásunkat és támogatásunkat fejezzük ki a helyi közösségek és az örökségvédelmi aktivisták felé, akik igyekeznek megmenteni őket az eltűnéstől” – fogalmazott a lista bejelentésére szervezett online eseményen Prof. Dr. Hermann Parzinger, az Europa Nostra ügyvezető elnöke, aki hangsúlyozta, hogy a kulturális örökség nem csak a múlt, az emlékezet és a közös identitás tanúja, hanem a fenntartható fejlődés, a társadalmi kohézió és a békés együttélés katalizátora is.Fotó: Herculane Project

A veszélyeztetett nevezetességekről szóló online eseményen ismét felhívták a figyelmet arra, hogy az Europa Nostra szervezet szolidaritásáról biztosítja a háború sújtotta Ukrajnát és a Global Heritage Funddal közösen crowdfunding-kampányt indított az ukrajnai kulturális örökség megmentőinek támogatására.

2022 hét legveszélyeztetettebb európai nevezetességét egy nemzetközi szakértőkből álló bizottság választotta ki. A 2013-ban elindított program célja, hogy felhívja a figyelmet az eltűnőben levő kulturális örökségre, független felméréseket készítsen elő és javaslatokat tegyen a megmentésre. A listára felkerülő nevezetességek egyenként 10 ezer eurós támogatást kapnak a mentési akció megvalósítására. A program segítségével általában sikerül a további szükséges állami- vagy magántámogatást megszerezni a nevezetességek megmentéséhez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?