Műemlék marad a Csók, nem vihetik el a Montparnasse-ból

Eldőlt: műemlékké nyilváníthatja Constantin Brâncuşi Csók című szobrának a párizsi Montparnasse temetőben található változatát a francia állam. Ezzel több mint egy évtizednyi pereskedés után eldőlt: a mű nem kerül Oroszországba, hanem továbbra is Tatjana Racsevszakaja sírját díszíti, írja az Adevărul.

Tatjana Racsevszakaja Párizsban volt orvostanhallgató, amikor 1910. december 5-én, 23 évesen véget vetett az életének. A szülei a Montparnasse temetőben váltottak számára sírhelyet, és az akkor még teljesen ismeretlen román szobrásztól, Constantin Brâncuşitól rendeltek szobrot a síremlékre. A szoborért 200 frankot fizettek, ma azonban 40-50 millió eurót ér.A Csók gipszváltozata | fotó: Wikipedia

Tatjana Racsevszakaja leszármazottai úgy döntöttek, Oroszországban eladják a szobrot, ezért 2006-ban kérvényezték a francia művelődési minisztériumtól, hogy kivihessék az országból. A francia állam akkor műemlékké nyilvánította, hogy ne hagyhassa el az ország határait. A leszármazottak bíróságon támadták meg a döntést, azonban július 2-án a francia Államtanács megerősítette, és kimondta: a Csók szerves részét képezi a síremléknek, ami ingatlannak minősül így a francia államnak nincs szüksége a tulajdonosok beleegyezésére ahhoz, hogy műemlékké nyilvánítsa.

A több mint egy évtizedig tartó vita és pereskedés után eldőlt: Constantin Brâncuşi szobra a Montparnasse-ban marad.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?