Árajánlatot vár a kormány a híres Brâncuşi-szoborra

A Föld bölcsessége című Brâncuşi-szobor ára sokkal magasabb az eddig vélt 11 millió eurónál, jelentette ki csütörtökön Valer-Daniel Breaz kulturális miniszter, hozzáfűzve, várja, hogy a műalkotás tulajdonosai írott árajánlatot küldjenek a tárcának.

A tárcavezető arra reagált, hogy elődje, Vlad Alexandrescu korábban 11 millió eurós vételárat emlegetett. Hangsúlyozta, csak akkor fog kiállni a nyilvánosság elé az árral kapcsolatban, amikor a minisztérium megkapja a hivatalos, írott árajánlatot.

Biztosította ugyanakkor azokat, akik pénzt adományoztak a műalkotás visszavásárlására, hogy vissza fogják kapni ezeket az összegeket. Leszögezte 2019. december 31-éig meghosszabbították a határidőt az összegek visszafizetésére.

A kormány 2017. december végén hozott egy sürgősségi rendeletet, melynek értelmében 2018. december 31-éig visszafizetnek minden összeget, amelyet Constantin Brâncuşi szobrának az állam általi megvásárlására adományozott a lakosság.

2018 márciusában azonban George Ivaşcu akkori kulturális miniszter kijelentette, a törvény értelmében nem fizethető vissza A Föld bölcsessége című Brâncuşi-szobor megvásárlására adományozott pénz. Ezt követően, 2018. május 10-én a kormány határozatot fogadott el A Föld bölcsességére gyűjtött pénzadományok visszafizetésének módjáról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?