Nem volt pénz a biztosításra, elszállították a múzeumból A Föld bölcsességét

Egy hete visszavonták a bukaresti Nemzeti Művészeti Múzeumból Constantin Brâncuşi A Föld bölcsessége című szobrát, mert az intézmény nem tudta kifizetni a műtárgy biztosítását.

Továbbra is bizonytalan A Föld bölcsessége sorsa. A bukaresti Nemzeti Művészeti Múzeum áprilisban jelezte a tulajdonosoknak, Paula Ionescunak és Alina Şerbănescunak, hogy nem biztos, hogy megkapják a szobor biztosítására szánt összeget a kulturális minisztériumtól. A tulajdonosok ezért úgy döntöttek, hogy elszállítják a műalkotást a kiállítóhelyről, és egy magántulajdonban lévő raktárban helyezték el.A tulajdonosok már lemondtak arról, hogy a román állam megvásárolja a szobrot. Ha egyértelmű döntés születik erről, a szobrot elárverezik, tájékoztatta a News.ro hírögynökséget a tulajdonosok ügyvédje.

2016 márciusában az akkori kulturális miniszter, Vlad Alexandrescu bejelentette, hogy a román állam 11 millió euróért vásárolná meg A Föld bölcsességét, a tulajdonosok pedig elfogadták az árat és a kifizetés határidejét. Az összeget a tervek szerint részben közadakozásból gyűjtöttek volna össze. A Brâncuşi e al meu címmel meghirdetett kampány hatására több mint százezren adakoztak, de a kitűzött határidőig a tervezett hat millió euróból mindössze 1 163 032 euró gyűlt össze, így a vásárt végül felfüggesztették, az adományokat pedig visszafizették.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?