Európai egyetemek veszik át a hallgatókat, akik nem maradnának az SZFE-n

Öt európai egyetem veheti át formálisan a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) százötven hallgatóját, akik az intézmény átalakításának módja miatt nem ott kívánják befejezni tanulmányaikat, jelentette be Facebook-oldalán a Freeszfe Egyesület.

Mint írják, az Emergency Exit névre keresztelt diplomamentő program keretében eddig öt európai egyetemmel – köztük a salzburgi zeneművészeti egyetem (Universitat Mozarteum), a ludwigsburgi előadóművészeti egyetem (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetem és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszaka (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), valamint a svájci színiakadémia (Accademia Teatro Dimitri) – sikerült megállapodni tizennégy SZFE-s osztály átvételéről, akik már a tavaszi szemesztertől így folytatják tanulmányaikat. A Freeszfe Egyesület szerint az Emergency Exit program iránt további diákok is érdeklődnek, ezért tárgyalások folynak más egyetemekkel is.Forrás: a Freeszfe Egyesület Facebook-oldala

A közlemény szerint a különböző egyetemeken más-más konstrukciók valósulnak meg, a program célja azonban egységes: menekülőutat teremteni azoknak a hallgatóknak, akik az intézmény modellváltása és annak körülményei miatt nem látják biztosítottnak a tanszabadság és az autonóm alkotómunka feltételeit az SZFE-n. Többnyire speciális jogviszonyt ajánlanak a hallgatóknak az egyetemek: az akkreditált képzést nem folytató Freeszfe Egyesületet, mint oktatási jellegű tevékenységet végző partnerintézményt tartják számon, az itt teljesített kurzusokat és vizsgákat kreditek formájában elismerik. A vizsgafilmeket, vizsgaelőadásokat, szakdolgozatokat – tehát a képzések eredményeit – többnyire a partneregyetemek képviselőivel közösen értékeli majd a Freeszfe Egyesület oktatói gárdája.

Az új konstrukcióban tanulók közül közel hetven vidéki és határon túli hallgató elszállásolását a tavaszi szemeszter idejére a Közép-európai Egyetem (CEU) segítségével oldják meg.

A Freeszfe Egyesület közleménye arra is kitér, hogy a magyarországi járványügyi helyzet súlyosbodásával digitális munkarendre álltak át, de a korlátozások feloldásakor az ideiglenesen felajánlott próba- és műtermekbe, valamint magánlakásokba térnek vissza. Az egyetemfoglalás idején és azóta befolyt adományokat a tevékenység megvalósításához szükséges épület- és eszközbérlésre, vizsgamunkák költségeire fordítják. Az oktatók bérezése és a hallgatói szociális juttatások, ösztöndíjak abban az esetben kerülhetnek majd kiosztásra, amennyiben az egyesület bevételei és a pártolói tagság támogatása ezt lehetővé teszik.

Az SZFE szeptember 1-től államiból alapítványi fenntartásúvá vált, az új vezetőség kinevezésének módja miatt egyetemfogalással tiltakoztak az egyetemi polgárok, és sorra mondtak fel az egyetem oktatói. A tiltakozó hallgatók és tanárok január elején jelentették be, hogy autonóm alkotóműhelyt hoznak létre, céljuk „demokratikus keretek közé átmenteni a 155 éves szellemiséget”. Az új vezetőség eközben az egyetem „történetének legjelentősebb fejlesztési programját” hirdette meg, ennek átnevezve és elköltöztetve az intézeteket.

Kapcsolódók

Kimaradt?