SZFE: „eltemették” az Ódry Színpadot

Megszűnik a 62 éves Ódry Színpad, a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) 2020/2021-es tanévének második félévét már nem a Vas utcai helyszínen folytatják, ugyanis az épületet visszaadják a református egyháznak. Az egyetem alapítványi tulajdonba kerülését ellenzők vasárnap piros-fehér virágokkal, mécsesekkel búcsúztatták a legendás színházi helyszínt.

A Telex.hu tudósítása szerint a búcsúztatásnak nem volt menetrendje vagy kitűzött időpontja, a nap folyamán az egyetemfoglaló diákok, tanárok és szimpatizánsaik sorra vittek virágot az egykori Ódry Színpadhoz, amelynek bejáratáról már múlt héten lekerült a felirat.Fotó: Makai Szilvia

A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése január közepén jelentette be, hogy átnevezik és modernebb, korszerűbb helyszínre költöztetik az intézeteket: az oktatás a Duna TV egykori épületében folytatódik. Az MTI pénteken közölt fényképet az új, több mint 60 férőhelyes kollégiumról, amely Budapest XI. kerületében található. Több új oktató szerződik az SZFE-re a modellváltás ellen tiltakozó, távozó tanárok helyett, többek között Rátóti Zoltán és Szarvas József színművészek, a Hír TV műsorvezetője, Velkovics Vilmos és Koltai Lajos rendező-operatőr.

A Telex.hu a vasárnapi megemlékezésen megszólaltatta Novák Esztert, az egyetem tanárát, aki szerint az új tanárokkal egyelőre nem volt egyeztetés, nem tud arról, hogy a második félévben kurzusokat indítanának, de a felvételiben már vélhetően lesz szerepük.

Az első félévet február 19-én tervezik lezárni, ekkor derül ki, hogy az SZFE vezetése valóban elfogadja-e az első félév eredményeit. Korábban elvették az oktatók hozzáférését a Neptun-rendszerhez, és módosítottak a tanév rendjén, nemrég viszont arról biztosították a hallgatókat, hogy a sajtóban korábban megjelent hírekkel ellentétben az egyetemen senki nem veszítette el az előző félévi eredményét. A diákoknak hamarosan el kell dönteniük, hogy a tavaszi félévben folytatják-e a tanulmányaikat az átalakult egyetemen.

Kulturális központot alapítanak az SZFE volt és jelenlegi oktatói, hallgatói

Az egyetem volt és jelenlegi oktatói, hallgatói létrehozták a Freeszfe Egyesületet, és azt is bejelentették, hogy a hetedik kerületi Damjanich utca 4. szám alatt kulturális központot és alkotóműhelyt hoznak létre, amelynek fenntartására már számottevő anyagi támogatást kaptak a szimpatizánsoktól. A bérleti jogot a VII. kerületi önkormányzat pályázatán nyerte el az oktatók által korábban létrehozott Várkonyi Zoltán Alapítvány, amelynek „elsődleges feladata, hogy az oktatás folyamatosságát biztosítsa, hallgatók által kezdeményezett művészeti projektek támogatásával és ezek infrastrukturális segítésével”.

„A felújított iskolaépületben a nyitott közösségi tér kialakítását az egyesület tagjai már a következő hetekben megkezdik, hogy a felmondó és elbocsátott oktatók hamarosan zavartalanul folytathassák az SZFE 155 éves hagyományainak és szellemiségének jegyében zajló szabad alkotómunkát hallgatóikkal” – áll az egyesület közleményében.

Kapcsolódók

Kimaradt?