A színházi- és filmes szakma jeles képviselői csatlakoztak az SZFE hétfői tüntetéséhez

Tüntetést szervezett hétfő reggel az Innovációs és Technológiai Minisztérium épülete elé a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata Köszönjük a támogatást címmel. Az eseményen a színházi- és filmes szakma jeles képviselői olvastak fel az autonóm felsőoktatásért kiálló diákokat támogató nyilatkozatokból.

A szervezők azért szervezték a megmozdulást, hogy megmutassák, mennyien állnak az egyetemi autonómia mellett, és hogy jelezzék, hogy a SZFE-t szeptember 1-től fenntartó alapítvány alapítói jogait gyakorló minisztérium másfél hónapja nem válaszol a HÖK követeléseire. A hallgatók szerint illegitim módon kinevezett Szarka Gábor kancellár múlt héten lekapcsolta az internetet, majd kicserélte a zárakat a SZFE épületeiben, pénteken pedig közleményben jelezte, hogy előrehozták az őszi szünetet, ezért az egyetemi polgárok kötelesek elhagyni az épületet. A hallgatók elutasították a rendelkezést.

A Telex.hu beszámolója szerint a hétfői tüntetésen pár százan gyűltek össze, többek között Mácsai Pál, Hernádi Judit, Reisz Gábor, Mucsi Zoltán és Alföldi Róbert olvasták fel a támogatók leveleit, amelyekben a szeptember eleje óta tartó egyetemfoglalás alatt külföldi hírességek – például Cate Blanchett vagy Eddie Redmayne –, művészeti egyetemek – erdélyi és bukaresti intézmények is –, valamint magyarországi tudósok és közszereplők fejezték ki, hogy fontosnak tartják az egyetemi autonómiát és egyetértenek a hallgatók céljaival.

 

Az ATV helyszíni tudósítója közben arról számolt be, hogy az SZFE-n tanuló látványtervező osztályt hétfőn reggel nem engedték be az egyetem Szentkirályi utcai épületében található tantermükbe, arra hivatkozva, hogy őszi szünet van.

A SZFE hallgatói október 23-ra felvonulást szerveznek.

(Címlapkép: a SZFE HÖK Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?