Erdélyi színház- és filmművészetisek, valamint a bukaresti UNATC is szolidáris az SZFE-vel

Közös nyilatkozatban biztosították szolidaritásukról a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóit és oktatóit marosvásárhelyi és kolozsvári volt és jelenlegi művészetis hallgatók. A nyilatkozatot a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Facebook-oldalán tették közzé.

„A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Kar alulírott jelenlegi és egykori hallgatói biztosítjuk szolidaritásunkról a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit és oktatóit. Hiszünk az egyetemi autonómiában, amelyet az SZFE alapítványi intézménnyé való átszervezésének módja súlyosan sért. Kiállunk barátainkért és kollégáinkért! Kiállunk egymásért!” – olvasható a posztban.

 

„A bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem támogatását fejezi ki a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) minden oktatójának és hallgatójának, akik több hónapja azzal szembesülnek, hogy a politikum súlyosan beavatkozik az egyetemi szent térbe. A magyar kormány erőszakos és minden átláthatóságot mellőző módszere a rangos budapesti SZFE átszervezésére, amellyel az egyetem vezetését egy alapítványra bízná mélyen antidemokratikus és erkölcstelen. Az egyetemeknek és az oktatási rendszernek meg kell őriznie az autonómiát, a szólásszabadságot és az akadémiai szabadságot. Ez egy alapvető jog, ami az oktatási, akadémiai és kulturális-művészeti tevékenység alapja a felsőoktatásban. Magyar kollegáink mellett állunk az egyetemi tér értinhetetlenségéért folytatott harcban!” – írja az intézmény levelében.

 

A SZFE szeptember elsejétől alapítványi fenntartásúvá vált, a „modellváltás” azonban az egyetem oktatói és hallgatói számára elfogadhatatlan módon ment végbe. Rendkívül szűk határidőt szabtak rá, a kuratórium tagjainak kiválasztásánál és az új alapító okirat összeállításánál nem konzultáltak a vezetőséggel, és ebben az okiratban megfosztották minden lényeges jogától a SZFE demokratikus úton választott döntéshozó szervét, a szenátust. Az egyetem vezetősége és szenátusa válaszul lemondott, a hallgatók pedig blokád alá vonták az egyetem Vas utcai épületét, amit addig kívánnak fenntartani, amíg 13 pontból álló követelésük nem teljesül.

Kapcsolódók

Kimaradt?