Feladják a blokádot az SZFE hallgatói a járványügyi szigorítások miatt

A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói hétfő este megszavazták, hogy feladják a szeptember 1-től, 71 napja fenntartott blokádot, írta egyetemi forrásokra hivatkozva a Telex. A döntést várhatóan kedd délután jelentik be a Vas utcai épület előtt tartott sajtótájékoztatójukon.

A Telex úgy tudja, a hallgatók azért adnák fel a blokádot, mert úgy érzik, a hétfőn hozott magyarországi koronavírus-járvány elleni szigorítások miatt elfogyott a mozgásterük, mivel a felsőoktatási intézmények online oktatásra állnak át, a kollégiumokat ki kell üríteni, a gyülekezéseket pedig betiltották.

„Természetesen a hatályba lépő járványügyi szigorítások bennünket is érintenek, ám a sajtóértesülésekkel szemben az ellenállás folytatásának lehetőségeiről bázisdemokratikus fórumunk keretei közt jelenleg is közösen gondolkodunk, mivel követeléseink továbbra sem teljesültek. Köszönjük minden támogatásotokat!” – közölte kedden hajnalban Facebook-oldalán a Hallgatói Önkormányzat.

 

A budapesti SZFE szeptember 1-től vált alapítványi fenntartásúvá, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának összeállításakor azonban nem vették figyelembe az egyetem vezetésének javaslatait, megvonták a szenátus legfontosabb jogköreit. Ezért az SZFE vezetősége és számos legendás tanára lemondott, az egyetemi autonómia sérülése miatt épületfoglalással tiltakoznak a hallgatók.

A kuratórium Szarka Gábor lövészezredest nevezte ki kancellárnak, Novák Emil filmrendezőt és Zalán János színész, producert pedig rektorhelyettesnek, a hallgatók azonban nem engedték be őket az egyetem épületeibe. Október elsején az egyetem oktatóinak többsége sztrájkba kezdett. Szarka Gábor kancellár egy sor intézkedéssel próbálta megtörni a hallgatók ellenállását: előrébb hozta az őszi szünetet, lekapcsolta az internetet, nem engedta be a hallgatókat a termekbe, majd felfüggesztette az őszi félévet, arra hivatkozva, hogy a felvett tantárgyak teljesítése nem ellenőrizhető. A körülmények ellenére végig folyt oktatási tevékenység az egyetemen.

(Nyitókép: a HÖK Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?