Független alkotóműhelyt hoznak létre az SZFE polgárai

Freeszfe Egyesület néven autonóm alkotóműhelyt hoznak létre a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) az átalakítás ellen majdnem egy éve tiltakozó polgárai. Mint keddi közleményükben írják, céljuk demokratikus keretek közé átmenteni a 155 éves szellemiséget.

A Freeszfe Egyesület nem csak egy politikai befolyástól független és művészi értelemben szabad alkotóműhelyt jelent majd az SZFE mindenkori polgárai számára, de a Színház- és Filmművészeti Egyetemről a közelmúltban és a közeljövőben várhatóan elbocsátott- és ott felmondani kényszerülő oktatók számára lehetővé teszi azt is, hogy alternatív keretek közt folytassák a képzéseket hallgatóikkal, fogalmaz a közlemény.

Az egyetem autonómiájának felszámolása, valamint az illegitim fenntartó és vezetőség jogszerűtlen lépései elleni eljárások továbbra is zajlanak, ám a jelen pillanatban fennálló körülmények teljes mértékben megfosztják a közösséget önrendelkezésétől, írják a kezdeményezők, akik szerint az intézmény érdemi és a korábbihoz hasonló színvonalú szellemi és művészeti tevékenység végzésére való alkalmassága így kérdésessé vált. A freeSZFE Egyesület, a közösség elképzelései szerint, az intézmény százötvenöt éves hagyományainak és szellemiségének hatalmi elnyomása következtében keletkező űr betöltését hivatott szolgálni. „Minden kezdet merész” – idézi a közlemény az egyetem színházművészeti képzésének helyet adó, ám most várhatóan eladásra kerülő Vas utcai épületében működő Ódry Színpad mottóját.

Az egyesület hosszútávon pályázati utak mellett elsősorban az alkotóműhelyben létrehozott produkciók bevételeiből tervezi fenntartani magát, a közösség tagjai által teljesen önkéntes alapon szerveződő induláshoz azonban számtalan módon hozzájárulhatnak a támogatók is. Az egyesület szerves részeként elképzelt védnöki kör lehetőségeiről és a közösséggel kapcsolatos hírekről Facebbok-oldalukon és a www.freeszfe.hu honlapon tájékoztatnak.

Mint írtuk, az SZFE szeptember 1-től államiból alapítványi fenntartásúvá vált, az új vezetőség és a kinevezésük, illetve intézkedéseik jogszerűségét vitató egyetemi polgárok álláspontja azóta sem közeledett. Sorra mondtak fel az egyetem oktatói, közben – mint írtuk – az új vezetőség az egyetem „történetének legjelentősebb fejlesztési programját” hirdette meg, ennek keretében átnevezik és elköltöztetik az intézeteket. Az SZFE 107 oktatója kedden közös közleményben kérte az őszi félévben teljesített kreditek elismerését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?