Elhagyják a hallgatók az SZFE épületeit, de a blokádot „magukkal viszik”

A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói kedd délután bejelentették, hogy szerdától a járványügyi előírásoknak megfelelően digitális oktatásra állnak át, így elhagyják az egyetem épületeit és kollégiumait, de a blokádot nem adják fel, hanem „magukkal viszik”.

„Az egyetem mi vagyunk, a blokád pedig addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik" – mondták a Vas utcai sajtótájékoztatójukon, ahol azt is bejelentették, hogy a Hallgatói Önkormányzat bírósághoz és az Oktatási Hivatalhoz fordult amiatt, hogy az általuk illegitimnek tartott kancellár, Szarka Gábor bejelentette, hogy felfüggeszti az őszi félévet, mert a felvett tantárgyak teljesítése az egyetemfoglalás körülményei között nem ellenőrizhető.

A budapesti SZFE szeptember 1-től vált alapítványi fenntartásúvá, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának összeállításakor azonban nem vették figyelembe az egyetem vezetésének javaslatait, megvonták a szenátus legfontosabb jogköreit. Ezért az SZFE vezetősége és számos legendás tanára lemondott, az egyetemi autonómia sérülése miatt épületfoglalással tiltakoznak a hallgatók.

A kuratórium Szarka Gábor lövészezredest nevezte ki kancellárnak, Novák Emil filmrendezőt és Zalán János színész, producert pedig rektorhelyettesnek, a hallgatók azonban nem engedték be őket az egyetem épületeibe. Október elsején az egyetem oktatóinak többsége sztrájkba kezdett. Szarka Gábor kancellár egy sor intézkedéssel próbálta megtörni a hallgatók ellenállását: előrébb hozta az őszi szünetet, lekapcsolta az internetet, nem engedte be a hallgatókat a termekbe, majd felfüggesztette az őszi félévet.

(Nyitókép: Makai Szilvia)

Kapcsolódók

Kimaradt?