Erdélyi turnéra érkezik a Fonó Zenekar

A Fonó Zenekar három karácsonyi koncerttel örvendezteti meg az erdélyi és partiumi szórványközösségeket. Az eseményeken december 1214. között vehetnek részt az érdeklődők Temesváron, Nagyenyeden és Zilahon.

Agócs Gergely zenekarvezető elmondta, a lelkes készülődés során a magyar nyelvterület különféle tájegységeiből olyan karácsonyi énekeket igyekezett válogatni az együttes, amelyek jellemzőek az adventi időszakra. Hozzátette, változatos programmal készülnek, a vonós-cimbalmos hangszerkészlet mellett pásztorhangszerek is megszólalnak majd.

„E helyeken (szerk. Temesvár, Nagyenyed, Zilah) még nem léptünk fel, s nagyon örülünk a lehetőségnek, hogy a szórványmagyarság végváraiban is bemutatkozhatunk. Missziót teljesítünk, s így nagy kedvvel muzsikálunk, hogy a haza üdvéért is feladatot vállalhatunk” – fejtette ki Agócs Gergely, zenekarvezető.

Fotó: Farkas József. Forrás: szervezők

Az idén huszonöt éves zenekar tagjai Magyarország különféle régióiból, Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származó muzsikusok, akik a népzene előadását, oktatását és kutatását hivatásszerűen művelik. Zenéjük fő profilját a magyarság, valamint a Kárpát-Medence egyéb népeinek hangszeres és vokális zenei hagyománya, illetve a hiteles tolmácsolásra törekvő feldolgozások alkotják. Az együttes muzsikusai gyűjtéssel, azaz zenefolklorisztikai terepkutatással is foglalkoznak, s az eközben szerzett tapasztalatokat is hasznosítják zenei arculatuk kialakításában.

A zenekar az adventi turnéját Temesváron kezdte december 12-én, hétfőn, a koncertsorozat pedig az alábbi menetrend szerint folytatódik:

  • december 13., 13:00 – Nagyenyed, Bethlen Gábor Kollégium díszterme
  • december 14., 17:00 – Zilah, Szilágy Megye Művelődési és Művészeti Központja
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?