Nosztalgia és előretekintés: megtartották a 25. Tövisháti Napokat

Szilágycsehben a hétvégén három napon át tartott a XXV. Tövisháti Napok a Tövishát Kulturális Társaság (TKT) szervezésében. Az idei év a TKT életében a visszatekintés, a nosztalgia éve, ugyanakkor az előretekintésé és az optimizmusé is.

Negyed évszázad után a társaság számot vet, visszatekint az eddigiekre, fejet hajt azok előtt, akiknek köszönhető az elmúlt 25 év, akik becsülettel, kemény munkával, odaadással szolgálták a magyar kultúrát és tettek a közösségért. „Bizton mondhatjuk, értéket teremtettek” – mondta Antal Katalin, a Tövishát Kulturális Társaság elnöke.

Pilinszky szavaival élve kiemelte, „nem az a fontos, hogy a madár hányszor csap a szárnyával, hanem, hogy íveljen.” A TKT sem tett eget rengető, világmegváltó dolgokat, de az általa felvállaltakat odaadással, becsülettel végezte mindig. A kitartásnak, az elköteleződésnek pedig meglett az eredménye, példa erre a 25. évforduló. Előre tekintve már tudják, megtanulták, hogy milyen az akadályok közepette és terhek alatt a közösséget szolgálni, és arra törekednek, hogy tudásukkal munkájuk legjavát adják, hisz „ahol a munkát tisztességgel, becsülettel végzik, oda a Jóisten is odateszi a maga részét”.

Az idei év azért is különleges, mondta az elnök, mert megtapasztalhatták, mennyi jó ember veszi őket körül, mennyien vannak, akik szívükön viselik a magyarság, a kistérség sorsát. A Szilágycsehből elszármazottak nem felejtették el, honnan indultak, és a fiatal politikusok még mindig látnak esélyt, fantáziát a társaság szárnycsapkodásaiban, és a pályakezdő fiatal vállalkozók is fontosnak tartják, hogy részt vegyenek a rendezvényeiken. „Merünk hinni, merünk bizakodni a jövőben, s hisszük, hogy ez a 25 év nem volt hiábavaló, és ennek a többszöröse következik még” – nyilatkozta.Antal Katalin TKT-elnök köszöntötte az ünneplőket | Fotó: Kulcsár Mária

A XXV. Tövisháti Napok 0. napja Tövishát-tourral kezdődött. Akik meg szerették volna ismerni, felfedezni a kistérséget, egy 17 kilométeres gyalogtúrán (Szilágycseh–Ardó–Bősháza–Szilágycseh) vehettek részt. A kihívásra akadt bőven jelentkező, több tíz fiatal húzott túracipőt, s indult útra jókedvűen.

Szombat reggel a helyi művelődési házban Antal Katalin elnök köszöntötte a meghívottakat és a jelenlévőket, majd Bálint Ervin polgármester ünnepi beszédével megnyitotta a XXV. Tövisháti Napok rendezvénysorozatát, ami a szokásokhoz híven tudományos előadással kezdődött. Dr. Karácsonyi Károly biológus, muzeológus, természettudományi szakíró Haszonnövények a Szilágyság flórájában címmel tartott előadást, majd Seprődi József kertészmérnök, bor-marketingmenedzser, a Román Borkóstoló Társaság tagja az erdélyi szőlőgondozásról, borkészítésről értekezett, ugyanakkor Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke az Erdélyi Gazdát és a 180 éves gazdaszervezetet ismertette.

Idén negyedik alkalommal adták át a Tövishát Díjat, az ötletgazda Vida Katalin tanár, a Tövishát Kulturális Társaság egykori elnöke volt. A motiváció célja méltatni azokat, akik a Tövishát-kistérség szellemi és anyagi értékeinek rögzítéséért, gyarapításáért, a közösségi összetartozás erősítéséért fáradhatatlanul dolgoznak, és teszik mindezt önzetlenül, az önkéntesség elve alapján.

A társaságnak soha nem volt fizetett alkalmazottja, mindenki ereje és tudása szerint építette a közösséget, dolgozott és dolgozik, szervezett, mozgósított, előadott vagy népszerűsített. Sokan közülük évek óta rendszeresen szolgálják ezt a közösséget.

Idén Szőke Anna tanár, volt TKT-elnök kapott elismerést | Fotó: Kulcsár Mária

A díj egy tűzzománc plakett, amelyet Halmosi Sándor erdélyi származású, jelenleg Magyarországon élő költő közbenjárásával két kiváló tűzzománc művésznek, Végh Évának és Gergely Juditnak köszönhető. A díj mellé Vida Katalin-emléklapot adományoztak a tanárnő tiszteletére. Ezúttal a TKT a tövisháti szórványmagyarság kulturális megmaradásáért vívott kitartó és példás harcáért a Tövishát Díjat Szőke Anna kulturális referensnek, a gyermekek által oly nagy szeretettel és lelkesedéssel emlegetett Ani néninek adta át, akinek neve és munkássága szorosan egybefonódik a művelődéssel és a néptáncoktatással. Szilágycsehben, a Tövisháton, sőt határokat átívelő méretekben végzett önzetlen és áldozatkész munkássága, valamint annak eredményessége nagy elismerést és hálát vált ki minden olyan ember szívéből, aki ismeri – méltatták a díjazottat.

„Magyar közösségünk szülőként és pedagógusként is hálás lehet neki azért a példaértékű, önzetlen, nagy áldozatokra kész és szeretetteljes munkájáért, amit hivatásként tölt be nap mint nap a felnövekvő nemzedék nevelése, magyar közösségünk hagyományainak ápolása és nemzeti értékeink megőrzése és továbbadása érdekében” – hangzott el a laudációban. A díjátadást a Szómiszó együttes koncertje zárta.

A Tövisháti Napok ünnepi rendezvénysorozatán a Tollforgató versíró pályázat, és a Nemzet határok nélkül honismereti vetélkedő nyerteseit is díjazták, majd a délutáni borkóstolón bemutatták és értékelték a tövisháti borokat Seprődi József borász irányításával. Az esti program Géz'N'Gúzok-koncerttel kezdődött, majd a Szomszédnéni Produkciós Iroda fellépésével és szabadtéri nótaesttel zárult. Fellépett Miklós Szilvia és Ábrám Tibor nótaénekes, őket kísérte Nyári László és zenekara Budapestről.

Sakkbajnokság is volt a fiataloknak | Fotó: Kulcsár Mária

A vasárnapi rendezvények a hagyományőrzésről, a családokról és a jókedvről szóltak. A délelőtti istentiszteletet, valamint szentmisét követően a háborús emlékműnél elhelyezték a kegyelet koszorúit, majd délután, a város központjában felállított szabadtéri színpadon néptánc gálát, gólyalábas és óriásbábos, zenés parasztkomédia előadást, gyerekkoncertet tartottak.

A XXV. Tövisháti Napok nemcsak érdekesebbnél érdekesebb programokkal szolgált, hanem kikapcsolódást is biztosított. A Chill Zone idén újra három napon keresztül várta az érdeklődőket, fiatalokat, akik olvashattak, zenét hallgathattak, társasjátékozhattak, filmet nézhettek, sakkbajnokságon vehettek részt. A rendezvénysorozat vasárnap este a Dozers és az Exotic koncertjével zárult, és azzal a gondolattal, hogy a jövőben hasonló lelkesedéssel és lendülettel folytatják a megkezdett munkát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?