Ismét megszervezik a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat

A dél-bihari szórványmagyarság közös ünnepe, a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok a kilencedik kiadásához érkezett. Idén szeptember első hétvégéjén tartják meg a programokat, amelyekkel idén az a szervezők célja, hogy az összetartozás érzését és a magyar identitást megerősítsék.

A Bihari Napló beszámolója szerint Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökhelyettese kiemelte: a helyi vezetőkkel és a történelmi magyar egyházakkal együttműködve a kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy az adott térségben élő magyaroknak legyen három olyan napjuk, amely csak róluk szól, hiszen a szórványban hiába szerveznek a román többségű önkormányzatok falunapokat, azokra általában csak egy-két magyar fellépőt hívnak meg. Ezzel szemben Borsi Imre Lóránt és a helyi közösségek szerint is van igény a színvonalas programokra, és az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az ott élő magyarok örömmel vesznek részt az eseményeken.

Fotó forrása: Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok Facebook-oldala

Elhangzott, a pénteki nap a hagyományőrzés jegyében telik, szombaton kisrégiós családi napot tartanak, míg a vasárnap az elcsendesülésé.

Szeptember 2-án, pénteken a Várasfenesen tartják meg 17.30-tól a néptáncosok felvonulását és az ezt követő néptáncgálát, majd szombaton Köröstárkányban kerül sor a családi nap zenés-táncos szórakoztató programjaira, Kisnyégerfalván pedig a Térségi Tulipán Kupát szervezik meg amatőr kispályás futballcsapatok részvételével. Vasárnap Belényesben ünnepi istentiszteletre és az egyházi kórusok találkozójára várják az érdeklődőket 14 órától, ezt követően 16 órától a belényesi polgármesteri hivatalban adják át a Zsisku János Szórványdíjat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?