A magyar nyelvet és kultúrát ünnepelték Hunyad megyében

A Hunyad Megyei Magyar Napokon alkalmával idén már 13. alkalommal ünnepel a dél-erdélyi szórványmagyarság. A szeptember 25-ig tartó rendezvénysorozat kilenc településen zajlik, ahol mintegy negyven különböző programból válogathatnak az érdeklődők.

Noha a rendezvénysorozat már korábban megkezdődött, a 13. Hunyad Megyei Magyar Napok hivatalos megnyitójára szombaton, Déván került sor. Az eseményen jelen lévő Kelemen Hunor RMDSZ-elnök köszöntőbeszédében úgy fogalmazott, „akkor, amikor magyar napokat szervezünk bárhol az országban, megünnepeljük a nyelvet, a kultúrát, mindazokat az értékeket, amelyek alakítják az identitásunkat, és amelyek nélkül nem lennénk azok, akik vagyunk.” A miniszterelnök-helyettes gratulált a szervezőknek, amiért 13 éve töretlen lendülettel állnak ki a rendezvény mellett.

Kocsis Attila főszervező közölte, amikor elkezdték a Hunyad Megyei Magyar Napok szervezését, az elsők között vállalkoztak erre Erdélyben. „Gyakorlatilag az elsők között szerveztünk magyar napokat Erdélyben, akkor azt mondtuk, hogy szükség van itt Dél-Erdélyben, Hunyad megyében olyan rendezvénysorozatra, ami egy picit összefogja a magyarokat, ami egy picit ránk irányítja a figyelmet, amikor érezzük, hogy mi az az érték, amivel rendelkezünk, mi az, amit át kell adnunk az unokáinknak.”

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke kiemelte: szórványban különösen nagy jelentősége van annak, hogy a magyar lakosság is fontosnak érezze magát, a magyar napok alkalmával pedig mindig jó érzés összehozni a közösséget, megerősíteni a bennünket összekötő szálakat.

„Hunyad megyében kisszámú magyarság él, mi szórványban élünk, ezért nem biztos, hogy mindig mindenki emlékszik arra, vagy mindenkinek eszébe jut az, hogy létezik egy magyar közösség Hunyad megyében. Mi vagyunk az egyedüli hely, ahol megyei magyar napokat szervezünk, tehát nem egy városban, nem a megyeszékhelyen, Déván, vagy esetleg itt Vajdahunyadon találkoznak a közösségek, hanem arra igyekezünk, hogy mi vigyük el a magyar napokat minden olyan kisebb-nagyobb településre, ahol magyarok is laknak” – fogalmazott Winkler Gyula.

A Hunyad Megyei Magyar Napokra, több mint negyven programponttal készültek. A hagyománynak megfelelően átadták a 2022. évi Barcsay Ákos közéleti díjakat a közösség életében aktív szerepet vállaló személyiségeknek. A rendezvényre vasárnapig a megye 9 településén lehetett csatlakozni: a magyar és román közösséget is családi és ifjúsági rendezvényekkel, szabadtéri programokkal, vásárokkal, gasztronómiai hagyományőrző tevékenységekkel, gyerekeknek szóló eseményekkel, sportrendezvényekkel, koncertekkel, kiállításokkal, író-olvasó találkozókkal várták.

(Nyitókép forrása: a Hunyad Megyei Magyar Napok Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?