Erdélyben turnézik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Három helyszínen lépnek fel március 15. és 17. között a nemzeti filharmonikusok.

Erdélybe utazik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az első hangverseny március 15-én Kolozsváron lesz, a Kolozsvári Állami Magyar Operában. Március 16-án a marosvásárhelyi Kultúrpalotában lépnek fel, végül március 17-én Nagyváradon, a Szigligeti Színházban zárják turnéjukat.Március 15. alkalmából lépnek fel Erdélyben | Fotó: filharmonikusok.hu

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar fontos küldetése a határon túli magyarsággal való kapcsolat ápolása. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából az együttes muzsikusai három történelmi városba látogatnak el, hogy közönségük előtt felidézzék a 19. és a 20. századi magyar zene néhány kiemelkedő alkotását - olvasható a zenekar közleményében.

Mint írják, Erkel és Liszt, Bartók és Kodály művei méltó kifejezői a magyar nemzet hagyományainak és gondolkodásmódjának. Dallamaikban, feszes ritmusaikban és élénk hangsúlyaikban megjelenik többek között a nép érzelemvilága, szabadságvágya, büszkesége, reménye, harca, kudarca és a talpra állás ereje.

A koncertkörút során elhangzik többek között Erkeltől az Ünnepi nyitány, a Hunyadi Lászlóból Gara Mária áriája – „Szememben mámor”, Bartóktól a Magyar képek, Liszttől a II. magyar rapszódia, Beethoventől az Egmont-nyitány, op.84, Kodálytól a Székelyfonó – „A csitári hegyek alatt”, valamint a Felszállott a páva - változatok egy magyar népdalra. A programban a ráadás a Hunyadi Lászlóból a Palotás lesz. A tájékoztatás szerint az egyetlen nem magyar mű, Beethoven Egmont-nyitánya sem illetéktelenül szerepel a programban, hiszen a műben kifejeződő szabadságvágy és hősiesség a magyar nép második nagy forradalma, 1956 jelképévé vált.

Kocsis Zoltán centenáriumához közeledő egykori zenekara, a Nemzeti Filharmonikusok karmestere a három estén az egyik legkiválóbb magyar dirigens, Kovács János, az operai és a szimfonikus repertoár Európa-szerte megbecsült tolmácsa. A koncertek szopránszólistája, a kolozsvári születésű Gebe-Fügi Renáta, a Kolozsvári Magyar Opera művésze - emlékeztet a közlemény.

Kapcsolódók

Kimaradt?