Jimi Hendrix helyett Vivaldit kértek tőle, lemondta a koncertet

Jimi Hendrix helyett Vivaldit kértek Nigel Kennedy hegedűművésztől egy koncerten, az előadó szerint zenei szegregációnak minősül az, amit a szervezők kértek.

A londoni Royal Albert Hallban kellett volna koncerteznie a világ egyik legismertebb hegedűművészeként számon tartott Nigel Kennedynek. A koncert szervezője a Classic FM rádió lett volna, mely kikötötte, hogy az öntörvényű muzsikus ne egy Jimi Hendrix-feldolgozást adjon elő, hanem Vivaldi Négy évszakát tűzze műsorra, „mert Hendrix nem passzol a hallgatóik ízléséhez”. Ezen a zenész annyira felhúzta magát, hogy lemondta a koncertet. Kennedy szerint ez annyira őskori szemlélet, hogy a rádiót ezentúl csak Jurassic FM-nek nevezi majd.

„Ez zenei szegregáció. Ha emberekkel bánnának így, illegális lenne. Ha ez a hozzáállás ennyire jelen van a művészetekben, akkor nyilvánvalóan nem oldottuk még meg az előítéletek problémáját. Sokkal többről van szó, mint hogy engem felzaklattak egy kicsit, az előítéletesség a zenében szörnyű dolog. Effektíve azt mondják, hogy Hendrix belefér a Marquee Clubban, de nem fér bele az Albert Hallban” – nyilatkozta a zenész.

Nigel Kennedy a Royal Albert Hallban a Chineke! nevű, fiatal fekete és egyéb színes bőrű kisebbségekhez tartozó zenészekből álló zenekarral akarta előadni Jimi Hendrix néhány dalának feldolgozását. A brit előadóművész az erdélyi közönség számára sem ismeretlen, néhány évvel korábban koncertezett Kolozsváron.

(Nyitókép: Wikipedia)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?