VR360 koncerten mutatja be új albumát az Ineffable

Szombaton mutatja be a csíkszeredai Ineffable zenekar New Dimension című új albumát rendhagyó, VR360-ban rögzített koncert formájában. A felvételek július 12-én a sepsiszentgörgyi Andrei Mureșanu Színházban készültek a Popas Productionnal és a Loop Virtual Reality Solutions-zal együttműködésben, akik az eddigi VR színházi előadások létrehozói is.

Rendhagyó módon, előre rögzített, VR360-ban készített koncert keretében mutatja be új albumát a 2017-ben alakult Ineffable együttes. A Regián Réka Kata (vokál, fuvola), Lukács Márton Örs (billentyű), Szereceán Tihamér (basszus), Szereceán Osszián (dobok) fémjelezte alakulat még újnak számít a zenei világban. Újfajta zenei irányzatokkal kísérleteznek, egy sokdimenziós, R&B és jazzy, új lelkiséggel és pikáns dalszövegekkel jelentkező együttesként határozza meg önmagát. 2019-ben adták ki első albumukat, és megalakulásuk óta hét videóklipet forgattak, de már a nyolcadikon is dolgoznak, augusztusra tervezett megjelenéssel.

A második albumuk, a New Dimension a világjárvány kapcsán született. Megvalósításához a zenekar főleg online dolgozott, ami bonyolultabb és lassabb alkotási folyamatot jelentett. A mixet és hangszerelést Lukács Márton Örs végezte, a maszterelés az USA-ban történt. Mivel az album élő koncerten történő bemutatása a jelenlegi egészségügyi válság kapcsán elmaradt, az együttes innovatív alternatívát keresett az új album népszerűsítésére. Ezt az új és kísérleti jellegű projektekben, mint például a VR360 Színház, bőséges tapasztalattal rendelkező Popas Produkcióval és partnereivel együttműködve találta meg.

A VR360 lehetőségeit kiaknázó zenei album produkciós csapata által összegyűjtött információkból kiderül, hogy eddig a világon sehol nem volt hasonló kezdeményezés. „Lehetséges, hogy az elsők vagyunk, akik ilyen módszert választottak, és így szeretnének szólni a közönségükhöz. A bátorság jele ez mind a mi, mind a produkciós csapat és a stúdió részéről, mert ez mindenki számára ismeretlen terület” – mondta az együttes menedzsere, Bodó István a forgatás után szervezett sajtótájékoztatón.

„Ez egy úttörő próbálkozás, és mivel nincs sok ilyen irányú tapasztalat és kísérlet, új képletet kell találni az emberi füllel a térben megtapasztalható hangra. (...) Olyan, mintha a hangszerkesztést az alapoktól kezdenénk, mert a keverési technika és a maszterelés minden vetületét gyakorlatilag újra kell tanulni. (...) Minden egy szférában történik, és akkor olyan formában kezded hallani a hangot, ami meghaladja az eddig hallottakat. És nagyon boldog vagyok, hogy vannak olyan kollégáim, akikkel együtt tehetjük meg az első lépéseket ezeken a járatlan utakon. Egyre erőteljesebb és gyönyörűbb »kihívás«. Aki hallgatta és megtapasztalta ezt a 360 fokos hangot, csak egy szótaggal tudta leírni: WOW”- mondta Marius Popa a Popas Productions-ból a sajtótájékoztatón.

„A koncertet ugyanabban a térben tartottuk, ahol az első VR színházi előadást bemutatták. Valahogy ugyanazt a felszerelést használjuk, de másrészt teljesen különböző a színpadi mozgás, az alapötlet teljesen más, és egy másik történetet akarsz átadni, és akkor gyakorlatilag át kell állnod erre”– mondta Ștefan Stamate a Loop Virtual Reality Solutions-tól.

A koncert mellett előzetesben megtekinthető egy 360-as videó is, amelyet ingyenesen tettek elérhetővé.

Ha szeretné jobban megérteni, hogyan működik ez a technológia, és hogy tudja, mit kell tennie a VR360 koncertre szóló jegyvásárlás után, nézze meg ezt a bemutató klipet. A közönséget 2021. 08. 21-én, 19 órakor várják a koncertjegyeket kínáló oldalon.

(Borítókép: Ineffable zenekar Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?