Nem engedi színpadra a Carnegie Hall a világhírű, de Putyin-barát karmestert és zongoristát

Valerij Gergijev és Gyenyisz Macujev közismerten Putyin orosz elnök közeli ismerősei és támogatói.

A New York-i Carnegie Hall a Bécsi Filharmonikusokkal egyeztetve bejelentette, Valerij Gergijev nem vezényel a hétvégén, ahogy Gyenyisz Macujev szólista sem lép majd fel.Valerij Gergijev | Fotó: Wikipedia

A Bécsi Filharmonikusok a Facebook-oldalán is tájékoztatták a közönséget, hogy a február 25-i és 27-i Carnegie Hall-beli előadásokon Yannick Nézet-Séguin veszi át Gergijev posztját a zenekar élén. A zongoraművész helyettesét később jelentik be.

Az egyelőre nem derült ki, hogy az amerikai kormány is gyakorolt-e nyomást a Carnegie Hallra. A lap szerint a karmestertől a müncheni munkaadói is el fogják várni, hogy egyértelműen határolódjon el az Ukrajnával szembeni agressziótól. Az eset pedig a Bécsi Filharmonikusokra is rossz fényt vet.

A milánói La Scala intendánsa szintén levélben szólította fel állásfoglalásra Valerij Gergijevet az ukrán–orosz fegyveres konfliktus kapcsán. Az orosz karmester február 23-án vezényelte Csajkovszkij A pikk dáma című operáját a La Scalában.

Az oszét származású orosz karmester – aki a szentpétervári Mariinszkij Színház igazgatója és művészeti vezetője, a Müncheni Filharmonikusok vezető karmestere, és a szentpétervári Fehér Éjszakák Fesztivál művészeti vezetője – 2014-ben több orosz művész és kulturális szereplő mellett aláírt egy nyílt levelet, amelyben támogatták a Krím félszigetnek az Orosz Konföderációhoz való csatolását. Emiatt eddig is éles kritikák érték. Előfordult, hogy New York-i aktivisták megzavarták Gergijev és zenekara fellépését a Metropolitan Operában és a Carnegie Hallban, Bayreuthban kifütyülték. Gidon Kremer, Martha Argerich és Daniel Barenboim pedig közös koncerttel demonstrált ellene.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?