Elhunyt a Kossuth-díjas Eötvös Péter

Nyolcvanéves korában elhunyt az erdélyi származású Eötvös Péter. A Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakjának halálhíréről vasárnap tájékoztatta a család az MTI-t.

A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Fotó: eotvospeter.com/Szilvia Csibi

A székelyudvarhelyi születésű zeneszerző pár nappal ezelőtt kapta második Kossuth-díját. Azt a művész lánya, Anna-Yi Bingöl vette át a nevében Sulyok Tamás köztársasági elnöktől.

Eötvös Pétert nemzetközileg elismert karmesterként és sikeres operák, zenekari művek és koncertek zenszerzőjeként a zenei élet egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb személyiségének tekintik.

Mint az MTI korábban felidézett bemutatásában írta, Kodály Zoltán javaslatára már tizennégy évesen felvették a különleges tehetségek csoportjába a Liszt Ferenc Zeneakadémiára, ahol zeneszerzést tanult, majd Kölnben karmesteri diplomát szerzett. 1963 és 1971 között film- és színházi zenéket komponált. 1968 és 1976 között a kölni Stockhausen Ensemble tagja, 1978 és 1991 között a Pierre Boulez által alapított Ensemble InterContemporain művészeti igazgatója volt. Karmesterként a világ legnagyobb zenekarait dirigálta, első vendégkarmestere volt a Budapesti Fesztiválzenekarnak és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak. A leghíresebb operaházakban és a világ legjelentősebb fesztiváljain vezényelt.

1991-ben megalapította a Nemzetközi Eötvös Intézet Alapítványt, majd 2004-ben az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítványt. Évek óta szervez nemzetközi mesterkurzust karmestereknek és zeneszerzőknek.

Művei több nemzetközi díjat nyertek. Operáinak alapanyagát irodalmi művek szolgáltatják. Legutóbbi, Valuska című első magyar nyelvű operája Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből készült. Számos vokális, zenekari és hangszeres versenyművet is jegyez.

Munkássága elismeréseként számos díjat nyert. 2015-ben a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet vehette át. Cannes-ban megkapta a MIDEM zenei fesztivál legjobb élő zeneszerzőnek járó életműdíját (2004), Németországban Goethe-éremmel tüntették ki (2018), elnyerte a spanyol BBVA Frontiers of Knowledge Award díjat (2020), s megkapta a francia Művészet és Irodalmi Érdemrendet. 2024-ben a Cziffra György Fesztivál életműdíjában részesült. Tagja volt a Royal Philharmonic Societynek, a berlini és a drezdai Művészeti Akadémiának, a Belga, valamint a Svéd Királyi Akadémiának, tiszteleti tagja a Római Santa Cecilia Akadémiának és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?