Fenyegetéssel próbálják titkos temetésre rákényszeríteni Navalnij anyját – a gyászoló asszony fia holttestét követeli (VIDEÓ)

Megmutatták anyjának Alekszej Navalnij holttestét, de azt nem adták ki neki és állítása szerint megfenyegették az orosz hatóságok, hogy titokban temesse el a szibériai börtönben pénteken elhunyt ellenzéki politikust.

A gyászoló anya erről egy videóüzenetben számolt be csütörtökön, miután elmondása alapján eljött az szalehardi nyomozóbizottságtól. Ott közel 24 órán át egyedül van a hatóságiakkal, ügyvédjét csak csütörtök délután engedték be hozzá. „Az éjjel titokban elvittek a halottasházba és megmutatták Alekszej holttestét. Az állítják, hogy tudják a halál okát, minden iratot kiállítottak. Én is láttam és aláírtam a halotti bizonyítványt. A törvény alapján azonnal ki kellett volna nekem adják a holttestet, de mostanáig ez nem történt meg. Helyette megzsaroltak. Meg akarták szabni hová, mikor és hogyan temessem el Alelszejt. Ez törvénytelen” – jelentette ki Ljudmilla Navalnaja a YouTube-on közzétett videófelvételen. Elmondása alapján a nyomozók a jelenlétében kaptak utasításokat a felsővezetéstől, arra akarják rávenni, hogy hogy fiát titokban, búcsú nélkül temesse el. Ő ezzel nem ért egyet. „Azt akarom, hogy ti, akik törődtetek Alekszejjel, akiknek a halála személy tragédiát jelent, lehetőségeket legyen elbúcsúzni tőle” – magyarázta az asszony.

Hozzátette, azért vette videóra és hozta nyilvánosságra az üzenetét, mert elkezdték fenyegetni. Azt mondták neki, hogy ha nem egyezik bele a titkos temetésbe, akkor „tesznek majd valamit” fia holttestével. Az egyik nyomozó nyíltan kimondta, hogy „fogy az idő, a holttestek oszlanak”.

„Nem akarok különleges körülményeket. Pusztán annyit, hogy minden a törvény szerint történjen. Követelem, hogy azonnal adják ki nekem a fiam holttestét” – mondta ki a Navalnij anyja.

Az 47 éves ellenzéki politikus, mint ismeretes, február 16-án halt meg a börtönben. Az orosz szövetségi büntetés-végrehajtás tájékoztatása alapján az aznap reggeli séta után lett rosszul, majd elvesztette az eszméletét és elhunyt. Özvegye szerint férjét idegméreggel mérgezték meg, ugyanakkor a családja és szakmai stábja is leszámolást gyanítanak Navalnij halála mögött.

Közben ahogyan Ljudmilla Navalnaja is mondta, már lezárták a vizsgálatot és az orosz hatóságok kiállították a halotti bizonyítványt. A The Insider alapján Navalnij csapata az X (volt Twitter) oldalon jelentette be, hogy az orvosi jelentés szerint természetes halált halt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?