Pénteken eltemetik Navalnijt – Moszkvában szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe

Pénteken eltemetik Alekszej Navalnijt,  az elhunyt politikai csapata állítja, továbbra is nehézségekkel kell szembenézniük a búcsúi szertartás megszervezésében. Szóvivője, Kira Jarmis elmondta, hogy nem találtak halottaskocsit, amellyel a holttestet a templomba szállíthatták volna.

Ismeretlenek felhívják a ravatalozókat és megfenyegetik őket, hogy ne vegyék át Alekszej holttestét – mondta Jarmis. A temetésre a tervek szerint pénteken kerül sor Maryinóban, Moszkva külvárosában. Szerdán a csapat bejelentette, hogy megemlékezést tartanak a Szűzanya Templomban, a temetés a Boriszovszkij temetőben lesz.

Navalnij támogatói a közösségi médiában figyelmeztettek, hogy a rendőrség megakadályozhatja a templomba való bejutást, ahol helyi idő szerint 14:00 órakor (11:00 GMT) kezdődik a szertartás.
A hatóságok fémkerítéseket állítottak fel a közelben és a temetőben, a nagyszámú rendőri jelenlétet rendeltek el. A temető lámpaoszlopaira több térfigyelő kamerát és egyéb, internet- és mobiltelefon-zavaró berendezéseket is elhelyeztek. Navalnij csapata azt tervezi, hogy az ellenzéki vezető temetését élőben közvetíti YouTube csatornáján, számol be az Agerpres hírügynökség.Fotó: MTI
Az ellenzéki politikus a börtönben halt meg, a hivatalos kommunikáció szerint Navalnij február 16-án sétálás után lett rosszul, a kiérkező orvosok nem tudták megmenteni, már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Alekszej Navalnij közéleti pályafutását 2000-ben, 24 évesen kezdte. Az évek során több korrupcióellenes és ellenzéki mozgalomnak aktív részese volt. Először 2013-ban próbálták börtönbe zárni, de akkor még megúszta a büntetést. Nemzetközi ismertségre akkor tett szert, amikor el akart indulni Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen a 2018-as elnökválasztáson, emlékeztet a Világgazdaság

Navalnij 2020. augusztus 20-án Tomszkból Moszkvába repült, de útközben váratlanul rosszul lett, állapota a gépen hirtelen sokat romlott, a nyilvánosságra került felvételek szerint a körülötte lévők köré gyűltek, és hangosan sírtak. Később kómába esett, lélegeztetőgépre is kellett kötni. Bár az orosz orvosok ezt végig tagadták, később németországi kezelőorvosai megállapították, hogy novicsokkal megmérgezték.

Berlini kezelése után Alakszej Navalnij visszatért Oroszországba, a büntetőcellába zárt politikust csak hajnalban tehetett néhány lépést a betonfal övezte rendkívül szűk börtönudvaron. Navalnijt több mint 30 évi börtönbüntetésre ítélték az orosz hatóságok.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?