Miért pont most ölték meg Navalnijt?

Egy fogolycsere révén kiszabadulhatott volna a börtönből Alekszej Navalnij, de előtte megölték, mert Vlagyimir Putyin nem viselte volna el, hogy az ellenzéki politikus szabad legyen – erről Marija Pevcsik beszélt abban a videóban, amelyet Navalnij csapata tett közzé hétfőn a YouTube-on Miért pont most ölte meg Putyin Navalnijt? címmel.

Marija Pevcsik orosz aktivista, Navalnij legközelebbi szövetségese azt állítja, hogy a fogolycsere kapcsán a tárgyalások már a végső szakaszhoz érkeztek február 15-én, „ezért kellett” másnap Navalnijnak meghalnia a szibériai börtönben. Úgy tudja, hogy a határozat már megszületett arra vonatkozóan, hogy Navalnijt és két amerikai állampolgárt kicserélnek Vadim Krasikovra, az orosz titkosszolgálat Németországban bebörtönzött bérgyilkosára, de Putyin nem tudta elviselni a gondolatot, hogy az ellenzéki politikus szabaddá váljon.

Marija Pevcsik | Fotó:  képernyőmentés

Emlékezetes, hogy a Kreml mindvégig tagadta, hogy köze lenne Navalnij halálához. Az ellenzéki politikus családja és csapata viszont állítják, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására ölték meg. A halotti bizonyítvány szerint természetes halált halt. Holttestét nyolc nappal a halála után, szombaton adták ki.

A Reuters beszámolója alapján bár a videóban nem nevezték meg a fogolycserében érintett amerikai állampolgárok kilétét, az közismert, hogy az Amerikai Egyesült Államok korábban többször hangsúlyozta, megpróbálja kiszabadítani a Wall Street Journal tudósítóját, Evan Gershkovichot, valamint egy volt haditengerészt, Paul Whelant.

Pevcsik a videóban azt mondta, hogy Navalnij csapata az ukrajnai háború kezdete óta azon dolgozott, hogy egy fogolycsere révén kihozhassák a politikust Oroszországból. Tudomása szerint végül Roman Abramovics, a Chelsea futballcsapatának korábbi tulajdonosa volt az informális összekötő a tárgyalások során, bár ezt megkeresésére az orosz oligarcha nem erősítette meg neki. Állítja viszont, hogy miután amerikai és az európai tárgyalópartnerek közölték, hogy csak Navalnij ellenében adják át Krasikovot, Putyin úgy gondolta, hogy ha most kiiktatja az alkut tárgyát, később még valaki mást majd felajánlhat a bérgyilkosért cserébe.

„Minden logikát nélkülöz, teljesen irracionális. Egy őrült maffiózó viselkedése, de Putyin olyan őrülten gyűlölte Navalnijt, hogy saját racionális érdekei ellen cselekedett, mert biztos volt abban, hogy Alekszej Navalnij legyőzhette volna őt” – fogalmazott a videóban Pevcsik. Azt is mondta, hogy Navalnijnak hála miatt Putyin úgy vonul be a történelembe, mint egy „gyáva, korrupt vezető, egy tolvaj, aki eladta az országot arany vécékeféért és vízidiszkóért”.

A Digi24 beszámolója alapján a Gulagu.net nem tartja reálisnak Pevcsik hipotézisét. Információik szerint bár Navalnij csapata valóban próbált megszervezni egy fogolycserét, de arról komoly tárgyalások nem voltak és maga Alekszej Navalnij sem hagyta jóvá.

(Nyitóképünk forrása: Alekszej Navalnij hivatalos Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?