Magyar állami kitüntetésben részesült számos erdélyi alkotó

Magas rangú állami kitüntetéseket adtak át csütörtökön Budapesten. Visky András Kossuth-díjban, Panek Kati Jászai Mari-díjban részesült, de rajtuk kívül is számos romániai magyar alkotó vehetett át díjat kiemelkedő munkája elismeréseként.

Március 14-én számos rangos állami kitüntetést adtak át Budapesten, köztük a Kossuth-díjat, a Jászai Mari-díjat, a József Attila-díjat és a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is. Szinte minden kategóriában van romániai magyar díjazott is, akikre méltán büszkék lehetünk.

A Kossuth-díj az egyik legnagyobb presztízsű állami kitüntetés, amit a tágabb értelemben vett kultúra területén alkotó magyar ember kaphat. Idén ebben a rangos elismerében részesült Visky András, marosvásárhelyi származású József Attila-díjas író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár, színházi teoretikus, valamint Kossuth-nagydíjat Eötvös Péter, székelyudvarhelyi születésű zeneszerző, karmester és zenepedagógus.

Kiemelkedő színészi, rendezői tevékenysége elismeréseként Jászai Mari-díjban részesült Panek Kati, a Kolozsvári Állami Magyar Színház nyugalmazott színművésze. József Attila-díjat kapott a Székelyudvarhelyen született Bálint Tamás költő, író, lapszerkesztő, és Vincze Ferenc, marosvásárhelyi származású szépíró, a Szépirodalmi Figyelő főszerkesztője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Bécsi Egyetem adjunktusa.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozatának kitüntetésében részesült Lakatos Mihály, székelyudvarhelyi származású József Attila-díjas költő, író, műfordító, a Mathias Corvinus Collegium Magyar Összetartozás Intézetének kutatója, és Éltető József, Szászrégenben született költő, szerkesztő, dramaturg és műfordító. A Magyarország Érdemes Művésze díjat többek között Jovián György, a szilágysomlyón született Munkácsy Mihály-díjas festőművész és grafikus, Tókos Attila, a baróti származású Fülöp Viktor ösztöndíjas, Junior Príma Díjas, a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjével és Harangozó Gyula-díjjal kitüntetett táncművész, valamint Farkas Wellmann Endre, marosvásárhelyi költő és szerkesztő kapta.

A nemzeti identitás erősödését elősegítő kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Sára Sándor-díjban részesült a csíkszeredai Püsök Botond filmrendező. Széchenyi-díjat kapott a székelyudvarhelyi Pávai István népzenekutató, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjának a magyar hangszeres népzene kutatása terén végzett kiemelkedő munkája, a hagyományos népi kultúra megismertetését is szolgáló, példaértékű szakmai tevékenysége elismeréseként. A Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje polgári tagozat kitüntetést kapta a Kolozsváron született Nagy Elek, Méhes György író fia, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a magyar gazdasági életben betöltött kiemelkedő szerepe, valamint az erdélyi magyar kultúra és közösség támogatása iránt különösen elhivatott, sokrétű tevékenysége elismeréseként.

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Antal József, az Udvarhely Néptáncműhely táncművésze, koreográfusa. Kiemelkedő újságírói tevékenységéért Táncsics Mihály-díjat kapott a Kolozsváron született Ugron Zsolna József Attila-díjas író, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója.

(Nyitókép: Visky András/ Fotó: MTI)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?