FRISSÍTVE – Kossuth-díjat kapott Visky András, Panek Kati Jászai Mari-díjban részesült

Kossuth-díjat kapott csütörtökön Visky András marosvásárhelyi származású József Attila-díjas író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár, színházi teoretikus – írja az MTI. FRISSÍTÉS: Panek Kati, a Kolozsvári Állami Magyar Színház nyugalmazott színművésze Jászai Mari-díjban részesült kiemelkedő színészi, rendezői tevékenysége elismeréseként.

Visky András dramaturgi tevékenysége és írásművészete, különösen a diktatúra megaláztatásai közepette hitben megélt szeretet erejét, a megingathatatlan emberi tartás és a magyar identitás megőrzését például állító remekműve, a Kitelepítés című regénye elismeréseként kapta meg a díjat.

Visky András a Kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturgja, művészeti aligazgatója, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának docense, valamint az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál művészeti tanácsadója. Óraadó tanár, vendégelőadások és workshopok vezetője olyan neves oktatási intézményekben, mint a Northern Illinois University (DeKalb, IL), Calvin College (Grand Rapids, MI), University of Michigan (Kalamazoo, MI), University of California (San Diego, CA), Yale School of Drama (New Have CT), Josia International University (Tokió, Japán) vagy az Osaka University (Oszaka, Japán). Emellett több magyarországi egyetemen is kurzusokat tart. 2023-ban elnyerte a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat a Kitelepítés című regényéért, melyből az Óbudai Társaskör tavaly decemberben színdarabot is készített Sebestyén Aba marosvásárhelyi színművész főszereplésével.

Forrás: Visky András Facebook-oldala/ Füle Tamás

Idén a Kossuth-nagydíjat Eötvös Péter székelyudvarhelyi születésű zeneszerző kapta. A Magyar Szent István Renddel kitüntetett, Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus a különféle hangszeres műfajok mellett az operairodalmat is kiemelkedő alkotásokkal gazdagító művészete, a magyar klasszikus zene nemzetközi rangját növelő és a kortárs zene tolmácsolása terén is példaadó karmesteri tevékenysége, korszakos jelentőségű életműve elismeréseként kapta a díjat.

Kossuth-díjat kapott még Bretz Gábor operaénekes, Cakó Ferenc grafikus, Mandoki Leslie zenész, Salamin Ferenc építész, Szűcs Miklós TUI építész, Tolcsvay László zenész, Trill Zsolt színész, Takács-Nagy Gábor hegedűművész, Vashegyi György karmester, Zsuráfszkyné Vincze Zsuzsa koreográfus, illetve a Misztrál együttes.

A Kossuth-díj az egyik legnagyobb presztízsű állami kitüntetés, amit a tágabb értelemben vett kultúra területén alkotó magyar ember kaphat. Az 1848-as forradalom kirobbanásának századik évfordulóján, 1948. március 14-én adták át először, ám az akkori elismerés csak részben hasonlított a maihoz. Alapításakor ugyanis a Kossuth-díjat a művészet, az irodalom művelőin és a mérnökökön túl tudósok és munkások is megkaphatták.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?