Több erdélyi alkotó is rangos állami kitüntetésben részesült

Rangos magyar állami kitüntetéseket és művészeti díjakat adott át Csák János kulturális és innovációs miniszter a nemzeti ünnep alkalmából. A 72 díjazott között erdélyi magyar alkotók is vannak.

„Ezek az óriások tartják a hátukon a magyar kultúrát és a hazát” – fogalmazott Csák János kulturális és innovációs miniszter. A magyar nemzeti ünnep alkalmából – a nemzet hálájaként – 72 állami kitüntetést  adtak át csütörtökön a Pesti Vigadóban. A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét 14-en, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét 34-en, az Érdemes Művész kitüntetést 15-en, a Kiváló Művész elismerést hatan, Magyarország Babérkoszorúját pedig hárman kapták meg – hozta nyilvánosságra az MTI.

Forrás: Csák János Facebook-oldala

A díjazottak között erdélyi magyar alkotók is vannak. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozatának kitüntetésében részesült többek között Lakatos Mihály, székelyudvarhelyi származású József Attila-díjas költő, író, műfordító, a Mathias Corvinus Collegium Magyar Összetartozás Intézetének kutatója, és Éltető József, Szászrégenben született költő, szerkesztő, dramaturg és műfordító.

A Magyarország Érdemes Művésze díjat többek között Jovián György, a szilágysomlyón született Munkácsy Mihály-díjas festőművész és grafikus, Tókos Attila, a baróti származású Fülöp Viktor ösztöndíjas, Junior Príma Díjas, a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjével és Harangozó Gyula-díjjal kitüntetett táncművész, valamint Farkas Wellmann Endre, marosvásárhelyi költő és szerkesztő kapta.

„Ahogy Babits Mihály fogalmazott, a magyar kultúra szellemi jelenség, ami lelki úton öröklődik át. A kultúra nemzedékek egymáson átívelő során alakul ki. Az elmúlt 1100 év desztillálta, kik is vagyunk mi, magyarok, kultúránk kötődéseink összessége, identitásunk” – hangsúlyozta Csák János a díjak átadásakor.

(Nyitókép: Jovián György/ Fotó: Kiss Gábor)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?