banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Meghalt a férfi, aki 70 évig élt vastüdőben: a gyermekbénulás következtében kényszerült rá az eszközre

Hetvennyolc éves korában elhunyt Paul Alexander, aki hatéves korától kezdve vastüdő segítségével élt, néhány rövidebb szünet kivételével. Az amerikai férfi egy gyermekbénulás következtében nyaktól lefelé lebénult, ám életkedvét megtartva festett, könyveket írt és ügyvédként is dolgozott, írja a Telex.

A járványos gyermekbénulás az 1900-as évek elején kezdett terjedni, a poliovírus által terjesztett fertőzés az esetek többségében enyhe lefolyású, tünet nélkül, lázzal, torokfájással, némi fejfájással jár, de ha krónikussá válik, akkor a központi idegrendszert megtámadva bénultságot is okozhat az esetek körülbelül egy százalékában. Mivel 1955-ben sikerült vakcinát fejleszteni ellene, ma már a védőoltásoknak köszönhetően ritkán fordul elő.

Paul Alexander 1952-ben kapta el a fertőzést, ekkor csupán hatéves volt, és a betegség esetében rossz lefolyású volt: előbb a beszédkészségét és mozgáskészségét veszítette el, de a sok hasonló eset miatt olyannyira zsúfoltak voltak a kórházak, hogy nem tudták beutalni, ezért az ágyában töltötte betegsége első napjait, ám az állapota rohamosan romlott, már nehezen lélegzett. Amikor végül kórházba került, orvosai halált jósoltak neki.

„Mozgásképtelenné váltam; azt hiszem, még beszélni sem tudtam, így a kórházi személyzet egy hordágyra tett egy hosszú folyosón a többi reménytelenül beteg gyerekkel együtt. A legtöbbjük halott volt” – idézte Alexandert a HealthDay. Végül egy légcsőmetszés mentette meg az életét, ennek hála három nap múlva magához tért, ám egy vastüdőben ébredt. A légcsőmetszés miatt képtelen volt arra, hogy hangot adjon ki vagy mozogjon. Felidézte, hogy körülötte többtucatnyi hasonló állapotban lévő gyerek feküdt hasonló fémtubusokba zárva.

A vastüdő úgy működik, hogy egy légszivattyú növeli és csökkenti a belső légnyomást, amivel a mellkast a bénult légzőizmok ellenére is légzésre kényszeríti. Ennek köszönhetően Alexander túlélte a betegséget, de az életben maradáshoz továbbra is szüksége volt a vastüdőre. Később megtanulta a békalégzés technikáját, ami lehetővé tette, hogy hosszabb ideig hagyja el az eszközét. Így volt lehetősége jogi diplomát szerezni az Austini Texasi Egyetemen, és ügyvédként dolgozott, kerekesszékben képviselve ügyfeleit a bíróságon.

Mindenkit meglepett, hogy ilyen hosszú ideig lehet vastüdővel élni. Paul Alexander a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült több mint hét évtizedes rekordjával.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?