Egy véres párnával együtt került elő Vincent van Gogh ellopott festménye

Vincent van Gogh Tavaszi kert című festményét 2020-ban lopták el. Három és fél év után kisebb sérülésekkel került elő: egy véres párnával bélelt Ikeás szatyorban adta egy anonimitást kérő személy Arthur Brand műkincsnyomozónak.

A Tavaszi kert Vincent van Gogh egy korai festménye. A művész azon időszakából származik, amikor még nem az azóta védjegyévé vált impresszionista irányzat szerint alkotott. 2020-ban egy férfi kalapáccsal tört be a Singer Laren Múzeumba, és ellopta a Groningenből kölcsönzött művet. Három és fél éven keresztül eredménytelennek bizonyultak a keresések, ám most egy neve elhallgatását kérő személy felvette a kapcsolatot Arthur Brand műkincsnyomozóval, hogy átadja neki a festményt – írja a BBC.

Fotó: Arthur Brand Facebook-oldala

A holland műkincsnyomozó elmondta, hogy a 139 éves festményt egy véres párnával együtt egy Ikeás zacskóban adta át neki az illető. A rendőrség természetesen végig tudott az „átadásról”, ahogy abban is biztosak voltak, hogy a képet visszaszolgáltató illetőnek nem volt köze a rabláshoz, az azt végrehajtó bűnözőt ugyanis 2021-ben elítélték, ám akkora a kép már gazdát cserélt: egy bűnbanda szerezte meg azzal a céllal, hogy segítségével csökkenthetik börtönben ülő társaik büntetését. Az anonimitását kérő személy azt mondta, a vér úgy került a párnára, hogy megsérült, miközben próbálta visszaszerezni a festményt.

A rablás és a nem megfelelő tárolás következményeképpen a festményen kisebb sérülések keletkeztek, ám a szakértők elmondása szerint egyik sem olyan, amelyet restaurálással ne lehetne helyrehozni. A legsúlysabb egy mély fehér karcolás a vászon alján, mely a lakkréteget, minden festékréteget és az alapréteget is érinti, még a vászonon is látszik a nyoma.

A képet legelőször február 7-én, szerdán mutatták be a sajtó képviselőinek. A nagyközönség március 29-től láthatja a festményt az észak-hollandiai Groninger Múzeumban, melynek az igazgatója úgy nyilatkozott, hogy soha többé nem adják kölcsön senkinek, mert elrablása traumatizálta őt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?