Zsigmond Aranka székelyföldi képeiből nyílt kiállítás Marosvásárhelyen

A Maros Művészegyüttes kövesdombi előadótermének előcsarnokában nyitották meg szerdán Zsigmond Aranka képzőmúvészeti kiállítását. Az eseményre a XIV. Székelyföldi Napok keretében került sor. 

Fotó: Maros MűvészegyüttesA rendezvény nyitányaként a Maros Művészegyüttes egy néptánccsokorral és énekekkel adta meg az alaphangot. Barabási Attila Csaba, társulat igazgatója köszöntőbeszédében kifejtette, egy régi álom vált valóra azzal, hogy Zsigmond Aranka munkái az intézmény falain belül is bemutatásra kerültek. Mint fogalmazott, régi kapcsolat fűzi a művésznőt a Maris Művészegyütteshez, amely az évek során folyamatosan erősödött.

„Hosszú egyeztetések előzték meg a Zsigmond Aranka legújabb alkotásaiból nyílt tárlatot. Ez már a második kiállítása, hiszen Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatójának segítségével megnyílt Zsigmond Aranka- Szimmetria című kiállítása is. Az együttesnél kiállított festmények a Székelyföldhöz kötődő témákat dolgoznak fel” – fogalmazott Barabási. Hozzátette, a kiállítás azért is különleges, mert a Maros Művészegyüttes felújított kövesdombi termében először került sor ilyen típusú rendezvényre.

A továbbiakban Kovács Árpád, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója, művészettörténész bemutatta a Zsigmond Aranka pályájának főbb állomásait, majd méltatta a kiállított festményeket.

„Meghatódva állunk itt, ahol a művészetek egymással találkoznak, hiszen a képzőművészet és néptánc egyszerre van jelen. Ezekkel a friss képekkel nemcsak a festészet megújítását érte el és új technikákat, színeket, kompozíciókat alkotott, hanem azt is, hogy hosszabb idő után maga is hazatért szülőföldjére. A Nagybaconból származó művésznő népmesei hősként járta meg a maga útját, leküzdve minden akadályt. Elmondható róla jelentős tudást, tárgyi és szellemi értéket teremtett az évek során, óriási eredményeket ért el. A mostani kiállított festmények is ezt az értékteremtést bővítik” – hangsúlyozta Kovács Árpád. Hozzátette, ezek képek alkalmasak arra, hogy a befogadó elmerüljön annak színvilágába, a képek által bemutatott székelyföldi létbe. Ez a gyönyörködés nem öncélú, hanem arra készteti a befogadót, hogy elgondolkodjon a saját környezetéről, világáról, a körülötte lévő sorsokról, a lélekről.

Zsigmond Aranka szerint a Maros Művészegyüttes által bemutatott néptáncok gyönyörű keretet nyújtottak festményeiknek. Mint mondta, most érezte először, hogy lélekben is hazatért.

A tárlat a következő időszakban is látogatható lesz a Maros Művészegyüttes előadótermének előcsarnokában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?