Régi képeslapokon idézték fel Csíkszereda történetét

Kiállítással egybekötött kettős könyvbemutatón ismerkedhettek meg az érdeklődők Erőss Vilmos, csíkszeredai helytörténész köteteivel, valamint dokumentum-értékű képeslapgyűjteményének egy részével. A XIV. Székelyföld Napok keretében megtartott keddi eseményen Dobos László újságíró ismertette a könyveket és a szerző munkásságát.
 
Az egykori Csíkszereda városrészei, épületei, utcái, hangulatai elevenednek meg azon a kiállításon, melynek megnyitóját kedden rendezték meg a hargitai megyeszékhelyen. A Kájoni János Megyei Könyvtár alagsorában berendezett tárlaton a székelyföldi városnak olyan arculata jelenik meg, amelyet ma már hiába keresnénk. Némelyik lap száz évesnél is régebbi, az azokon szereplő épületek egy részét eltörölte a XX. század.
 
 
Mint Dobos László elmondta, Erőss Vilmos csíkszeredai helytörténésznek eddig nyolc kötete jelent meg. A két, kedden bemutatott könyvek által megismerhetjük Csíkszereda régi arculatát, régi épületeit, hajdan létezett vagy ma is megtekinthető szobrait, emlékműveit, emléktábláit.
 

Letűnt korok képi világa

 
„A köteteket lapozva időutazás részesei lehetünk, a szerző szerint könyvei elsősorban a csíkszeredaiaknak szólnak, azoknak akik itt születtek, vagy itt élnek, ismerik vagy ismerték a várost és nosztalgiát ébreszthet bennük a régi város utcáinak, épületeinek látványa. De bárki más is érdeklődéssel lapozhatja e kiadványokat, mindazok, akiket érdekel a múlt, a hagyományok, a letűnt korok képi világa” – emelte ki Dobos László.
 
A szerző felvételei
 
A 2020-ban megjelent Csíkszereda és környéke régi képes levelezőlapokon című kötetben a szerző négyszáz képeslapot adott közre, kiváló nyomdai minőségben, a csíkszeredai Tipographic nyomda kivitelezésében. A képeslapok mellett rövid történeti áttekintést is tartalmaz a kötet, és sok esetben a képeslapok kiadóiról is értékes tájékoztatást közöl a szerző. A képeslapok egy része százévesnél is régebbi, hangzott.
 

Önerőből, önköltségen

 
Több évtizedes, szorgalmas adatgyűjtésének eredményeként 2018-ban jelent meg a Csíkszereda emléktárgyai című kötet, amelyben a város és a hozzá tartozó településeken található emléktáblákat, szobrokat, kő- és fakereszteket, kopjafákat mutatja be, összesen 260 emléktárgyról közöl adatokat.
 
A két kötet bemutatóját a koronavírus-világjárvány hiúsította meg. A szerzőről elhangzott, hogy képeslapgyűjteménye, valamint az általa összeállított kötetek önköltségen születtek meg. Fizetése, majd a nyugdíja egy részét képeslapvásárlásra költötte, tudtuk meg. Mint Erőss Vilmos felidézte, volt olyan képeslap, amelyért ötven eurót adott, a könyv borítójára került képeslap még ennél is drágább volt. A kiadvány különlegessége, hogy a szerző minden képeslapot aprólékosan megvizsgált, lehet tudni ki, hol és mikor fényképezte, hol adták ki, mikor postázták.
 
 
A szépszámú érdeklődőt vonzó esemény zárásaként Erőss Vilmos vallott szenvedélyesen kutatott, kedves témáiról, például Adler Alfréd, csehországi származású, brassói fényképész és családja sorsáról, akinek az első csíkszeredai, képeslapra is kerülő fényképfelvételeket köszönhetjük.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?