Csaknem 100 év után találták meg Gustav Klimt elveszettnek hitt festményét

Gustav Klimt osztrák művész 100 éven át elveszettnek hitt festményére bukkantak Bécsben. Az aukciós ház a festmény értékét több mint 54 millió dollárra becsüli – hozta nyilvánosságra a BBC.

Lieser kisasszony portréja egykor egy ausztriai gazdag zsidó család tulajdonát képezte, és utoljára 1925-ben volt látható a nyilvánosság előtt. Sorsa ezt követően tisztázatlan, de a festmény 1960-as évek óta van a jelenlegi tulajdonosok családjának birtokában.

Az im Kinsky aukciós ház a festmény értékét több mint 54 millió dollárra becsüli. „Ilyen ritkaság, művészi jelentőségű és értékű festmény évtizedek óta nem volt elérhető a közép-európai művészeti piacon" – fogalmazott közlményében az aukciós ház.

Forrás: im Kinsky

A portrét április 24-én bocsájtják árverésre a tulajdonosok és a Lieser család jogutódai nevében. Az aukció előtt a festményt különböző nemzetközi helyszíneken mutatják be, köztük az Egyesült Királyságban, Svájcban, Németországban és Hongkongban – közölte az im Kinsky.

Egy művészeti jogász azt mondta az osztrák médiának, hogy eddig nem találtak bizonyítékot arra, hogy a művet a második világháború előtt vagy alatt elrabolták vagy ellopták volna.

(Nyitókép: BBC)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?